Review: BenQ W7500 18/03/14

Deze review is aangepast omdat deze projector na een aantal Firmware updates, of bij aankoop van een recenter model opeens nog mooier presteerd dan hij al deed en dit was zeker de moeite waard om bij te werken.

Deze BenQ W7500 projector ziet heel mooi uit vind ik zelf. Wel is hij een beetje fors van formaat. De grote lens aan de voorkant ziet er heel attractief en professioneel ogend uit. Mijn dochter was meteen erg enthousiast toen ze deze projector op tafel zag staan. Ze doen tegenwoordig erg hun best om het uiterlijk net als bij auto's op te pimpen en dat is hier ook goed gelukt. En terecht, want gezien dat deze projector perfect geschikt is voor een huiskamer,  wil je ook wat moois hebben staan. Zet je dit in je kast dan verwachten je bezoekers ook wel wat.
Kan hij dit waarmaken?

Dit is een DLP projector met een Iris aan boord. DLP is erg mooi in lichte scenes, maar haalt het normaal gesproken niet meer in de donkere scenes ten opzichte van LCD en LCoS. DLP heeft lange tijd zijn faam genoten om het diepere zwart, maar heeft nu wel zo'n beetje zijn top bereikt en is sinds een jaar of 3 door de wat duurdere LCD en LCoS projectoren voorbij gestreefd in het zwartniveau en die gaan tegenwoordig in de weergave van het  zwart ontzettend diep.
Kan BenQ dit dus oplossen met deze toegevoegde Iris?

Het beeld mag er ven deze projector ook zeker wezen en gaat echt nog een stuk dieper dan de kleinere broers uit de W-Serie. Ik verwachte best veel van een DLP beamer die een Iris toevoegt om het zwart nog eens extra te verdiepen. Dat maakt hij ook zeker waar. Verwacht je hier dus een Ultra Black projector voor in een speciaal ingerichte donkere bioscoopkamer, dan komt hij in Low Lamp Mode nu wel zeer dichtbij. 

Nog steeds doet een DLP projector het in lichtere scenes, waar andere systemen hun Iris helemaal moeten open gooien bijzonder goed en deze Dark Chip 3 met 6x Speed Wheel (3x Speed met RGBRGB Kleurschijf) en Iris om het geheel nog dieper te maken, doet dit heel erg goed.  Met deze 6x Speed Wheel is meteen ook het regenboog-effect vrijwel volledig geëlimineerd. Er was een tijd dat je voor deze specs bij een DLP heel wat geld moest neertellen.
* Het blijft wel altijd raadzaam om als je tot aanschaf wilt overgaan van een DLP projector, je het eerst gaat bekijken met je gezinsleden. Het is natuurlijk heel treurig als één persoon in je gezin niet kan meekijken, omdat die steeds kleurtjes ziet langskomen in lichte voorwerpen.

De look van het geprojecteerde beeld spat werkelijk van het scherm en is ongelooflijk dynamisch, doch mischien wel wat minder filmisch zoals in de bioscoop. Het beeld oogt meer zoals een TV, maar dan wel levens groot. Jawel,... je hebt met deze projector als het ware een indrukwekkende 3D TV van makkelijk 120". Deze 3D projector wordt alleen zonder 3D bril geleverd.

  • BenQ W7500
  • BenQ W7500 Front/Up
  • BenQ W7500 Top
  • BenQ W7500 Front/Right
  • BenQ W7500 Front

Lens

Door de grootte van de lens op deze BenQ W7500 is het instellen van de Zoom en Focus erg goed te doen. Het beeld met deze lens is messcherp. De zoomlens is ruim, maar niet zo groothoek in vergeleking met de kleinere W modellen en daardoor moet deze projector een stuk verder van het scherm staan om een groot beeld te vullen. Ik had hem voor mijn kast staan en de stand van de projectorlens tot mijn scherm van 106" was te klein om het scherm te vullen. Het gerpojecteerde beeld was op 3.40 meter afstand 207 cm breed op het scherm.

Het focussen gaat met zo'n grote lens erg makkelijk. Wil je het echt goed doen? Stel dan altijd iets uit het midden scherp, ongeveer een derde, anders heb je vaak dat het midden messcherp is en de hoeken wat minder. Vandaar dat sommige bioscopen een gebogen projectieschermen gebruiken om dit probleem op te lossen. (De Media is hiermee momenteel een beetje doorgeslagen en maakt nu gebogen TV's,... Ik zie het voordeel niet echt, jij wel?)

Tip: Bij een projector zonder autofocus kun je op grote afstand bv. met een verrekijker makkelijker tot op de pixels scherp stellen.

  • BenQ W7500 Lens

Lens Shift

Deze BenQ W7500 projector heeft zowaar een heuse Lens Shift. Naast de lens zit een staafje waarmee je de lens zowel horizontaal als verticaal kan verschuiven om het geprojecteerde beeld te verplaatsen over het scherm heen. Hiermee is het zeer makkelijk om de projector te plaatsen. Lukt het dus niet om hem in het midden van het scherm op een boekenplank te zetten dan is dit met de Lens Shift op te lossen. Dit is een enorme plus, zeker gezien DLP projectors meestal zonder Lens Shift worden geleverd en dat maakt deze DLP-projector erg aantrekkelijk.

Tip voor het plaatsen van de projector met gebruikmaking van de Lens Shift en afstelling van de voetjes:
De projector is aan alle 4 de hoeken met voetjes uitgevoerd die in en uit te draaien zijn zodat je de projector mooi recht kan neerzetten. Vaak is het niet helemaal duidelijk of de projector gewoon scheef staat of gedraaid.

Plaats het beeld mooi op het scherm door middel van de Lens Shift, maar zoom iets uit zodat hij niet het hele beeld tot in de kaders toe vult. Zorg dat het beeld aan geen enkele zijde, zowel boven, onder, links of rechts uitwaaiert.
- Is de rechter kant van het geprojecteerde beeld iets groter/langer dan links dan staat de projector iets scheef naar rechts, draai hem iets bij.
- Is de onderkant van het geprojecteerde beeld iets breder dan de bovenkant dan kantelt de projector iets naar beneden, schroef dan de pootjes aan de voorkant iets verder uit/of aan de achterkant iets verder in.
- Als elke zijden even lang zijn kun je beter zien of de projector scheef staat en dat dan corrigeren.
Is dit helemaal goed, dan zoom je netjes in tot het scherm tot aan de kaders is gevuld.

Hiermee voorkom je ook dat het beeld bij focussen aan één kant scherp is en aan de endere kant wazig. Veel Focusklachten komen hier namelijk uit voort.

  • BenQ W7500  Lens Shift

Keystone

Keystone heeft deze BenQ W7500 projector ook, maar wil je nooit gebruiken natuurlijk, omdat de projector dan moet interpoleren en dit gaat al gauw ten koste van je resolutie en degradeert het beeld al snel van Full HD naar DVD kwaliteit

Auto Iris

Zoals gezegd heeft deze BenQ W7500 projector een Iris. Deze toevoeging maakt de lichte scenes die toch al dynamisch zijn nog eens dieper. Dit geeft een echte WOW factor aan het beeld. De Iris is wel licht hoorbaar, maar zeker niet irritant en na de Firmware updates nu een heel stuk beter en vrij onopvallend. Je kunt hem nog wel zo nu en dan zijn werk zien doen maar niet echt storend zoals bij andere merken wel eens het geval is. Besluit jji je eraan te irriteren,... Het geeft zeker een toegevoegde waarde aan de projector.  Het beeld van DLP, dat al dynamisch is, wordt hiermee nog dieper. Ook het zwartniveau  bij bv. een sterrenhemel word hiermee natuurlijk een stuk dieper. Echt een zeer mooie toevoeging

Afstandsbediening

De Afstandsbediening van de BenQ W7500 is lekker groot en is mooi overzichtelijk. Tevens voelt hij lekker afgerond aan en valt er goed mee te werken. Ook kon je gewoon naar het scherm richten om de projector te bedienen. De toetsen hebben tevens verlichting, wat eigenlijk een must is voor een afstandsbediening van een projector die natuurlijk in het donker wordt gebruikt.

  • BenQ W7500 AB

3D Bril

De BenQ W7500 projector wordt zonder 3D Bril geleverd. De ondertussen vervangen BenQ NEW 3D GLASSES II DGD4 bril op foto 1 had een wat dikuitziend montuur. De poten waren wel breed en hielden eventueel zijwaarts licht uit je ogen.  De bril voelde alleen niet echt solide aan al zag hij er wel zo uit. 

Intussen is er de DGD5 New Glasses III 3D Bril en deze is een stuk compacter geworden, zoals je op de foto's kunt zien. Het is een 3D bril op basis van DLP-Link dat kan werken met 144Hz. Dit maakt het 3D erg rustig omdat je hiermee precies een 6x voudige 1080/24P hebt. Deze bril zit zeer licht op je neus en valt na een tijdje niet meer op. Het materiaal is zeer degelijk en kan wel wat hebben. De bril is oplaadbaar en je kunt dan zo'n 30 uur achtereen 3D kijken. Het opladen gaat via een zeer klein USB kabeltje. Xpand werkt hier ook al een tijdje mee.

De beeld kwaliteit is geweldig. De glazen zijn van zichzelf al erg helder en scherp. Er is tevens ook vrijwel geen ghosting te zien wat nog meer scherpte en schoonheid in het 3D beeld geeft. Zo heeft BenQ met deze DGD5 New Glasses IIImeteen de meest scherpe 3D bril tot nu toe.

Met de Xpand X104 YOUniversal brillen krijg ik het beeld natuurlijk ook zo, maar pas na het updaten en afstellen tegen ghosting. In een standaard 3D bril heb ik dit nog niet eerder gezien.

  • BenQ New 3D Glasses II
  • BenQ DGD5 Set
  • BenQ DGD5  Boven
  • BenQ DGD5  Onder
  • BenQ DGD5  Achter

Aansluitingen

Aansluitingen zijn er op de BenQ W7500 voldoende aanwezig.

2x HDMI IN's, Component, Super VHS en Composiet, een 12V trigger en een RS232 Module,mini USB voor service, en een PC aansluiting, ingebouwde 3D Transmitter.

  • BenQ W7500 Aansluitingen

Lamp

Er zit een 300W BenQ 5J.J8W05.001 lamp in deze projector. Hierdoor geeft deze projector een enorme boost aan licht. Logisch dat de ventilator dus zijn best moet doen. Deze Lamp gaat in Normal Mode 2000 uren mee. In Eco Mode 3000 uren.

Garantie op de lamp is 2000 uur.

Lichtlekkage

Er is wel wat lichtlekkage via de ventilatie openingen, maar niet storend en zal geen invloed hebben op de kijkervaring.

Geluidsniveau Ventilatie

De ventilator van de BenQ W7500 is wel hoorbaar, vooral in de Normal Lamp-Mode. Logisch want met zoveel licht bij een 300W lamp komt er veel warmte vrij. Zelf hebben we een zeer stille projector en dus viel het des te meer op, maar tijdens het film kijken stoort het ons eigenlijk niet. In Eco Mode wordt dit natuurlijk stiller en zal het helemaal geen probleem zijn. Dit scheelt natuurlijk wel per persoon. Als je graag in alle stilte film kijkt en het geluid vaak ook nog zacht hebt staan en dit tevens een belangrijk punt op je agenda is, dan is dit niet de projector die je zoekt en kun je beter kijken naar een Sony VPL-HW40ES die net als zijn grotere broer de VPL-HW55ES zelfs in normal lampmode vrij stil is. Zelf zitten wij vaak helemaal in de film en stel ik het geluid zo dat de buren er net geen last van hebben.

De projector zuigt koele lucht aan de rechterkant en blaast flink warme lucht naar links vanuit de voor en zijkant. Stop deze projector dus niet te strak weg in een kast, maar laat het beestje lekker ademen.

  • Right Air Intake
  • Air Out Front/left
  • Left Vent Out

Projectorfuncties en Menustructuur

Het menu van de BenQ W7500 is over het algemeen hetzelfde als bij de kleinere BenQ W-serie en is goed overzichtelijk met de hoofdtabs van links naar rechts en mogelijkheden van boven naar beneden. De taal van de projector is ook in het Nederlands te zetten. Tijdens het kalibreren kun je het menu goed instellen, bv; De tijdsduur van het menu hoelang het in beeld blijft, ook blijvend, tot je hem handmatig weer wegdrukt. Het menu is op 5 punten van het scherm te verplaatsen, in het midden of één van de hoeken in het beeld. Tijdens het kalibreren is dit erg handig, want in het midden staat zo'n menu nogal in de weg met de testpatronen. Dit is te zien op foto 1 die van een niet-gekalibreerde BenQ W1070 komt maar deze is qua menu exact hetzelfde als op de BenQ W7500.

Het menu zit vrij logisch in elkaar en alles is makkelijk te vinden. ISF-kalibratie is met de ISF-Code te openen en heeft een Dag en Nacht kalibratie memory en de toetsen zijn tevens voor ISF te locken. Als dit niet geopend wordt zie je het ook niet tussen de Modi staan. Ook buiten het ISF kun je als serieuze hobbyist aan de slag, want ook dan is de goedwerkende Witbalance en CMS bereikbaar.

Op foto 2 zie je het menu van de Witbalance en op foto 3 het menu (per kleur) van het CMS. Deze 2 foto's komen van de ISF-gekalibreerde BenQ W1500 maar zijn qua menu exact hetzelfde als op deze BenQ w7500.

*Het is totaal zinloos om settings van andere projectors over te nemen omdat dit per model uit één serie al enorm verschillt. Elke projector of TV heeft echt een eigen ISF-Kalibratie nodig.

  • BenQ Menu indeling op 5 plaatsen
  • BEnQ Whitebalance
  • BenQ CMS

Modus

Modi zijn er op de BenQ W7500 ruim aanwezig, zelfs voor als je zelf wat in wilt wijzigen voor bv. een mediabox die een matig zwartniveau heeft zodat je die even op een aparte stand wat aanpast, of voor games die je met een wat lagere Gamma wilt spelen als normaal
Je hebt naast de ISF Kalibratie standen:.
Dynamic, Standaard, Cinema, User 1, User 2, User 3, 3D,  (ISF Night en ISF Day)

Uit de doos - Metingen

Voor wie niet bekend is met ISF-kalibratie is dit stuk misschien erg interessant:
Wat is een ISF-kalibratie en waarom zou ik voor zo'n ISF-service kiezen?

Het beeld van de BenQ W7500 vanuit de doos viel me een beetje tegen. Ik oordeel deze projector naar wat je ervoor moet neertellen.  Ik verwachtte wat meer ten opzichte van de BenQ W1500 en dat maakte hij vanuit de doos niet waar. Cinema Mode met Brilliant Color op Aan zag er nog het beste uit. Geen plaatje om van het dak af te schreeuwen.

Zoals je kunt zien loopt het RGB in de Greyscale ver uiteen. Het is dus wel nodig om dit recht te trekken. Op de Gamut Luminance Chart zie je dat de meeste kleuren ver boven de DeltaE 3 liggen. Ook ligt de gemiddelde Gamma veel te hoog waardoor een hoop details verloren gaan. Na de ISF-kalibratie is de projector zeker opgeknapt.

  • BenQ W7500 Pre-Calibration

Na ISF-Kalibratie - Metingen

De BenQ W7500 was net na de release geen projector die lekker rechtoe rechtaan kalibreerde, maar dit is nu na wat Firmware updates flink verbeterd. De stappen gingen in toen net iets te groot vergeleken met zijn kleinere broers uit de Wxxxx serie, maar dit is aanzienlijk verbeterd.

Deze projector geeft een spectaculairder beeld met Brilliant Color aan, maar dan moet deze daar wel in gekalibreerd worden. Niet met BC Aan gekalibreerd kun je het beter niet achteraf alsnog gebruiken, omdat het beeld dan heel rooig wordt en de kalibratie volledig instort.  Je ziet dit meteen aan de kleuren maar ook erg duidelijk in het wit.

Deze projector is nu behoorlijk mooi ISF te kalibreren in de REC709 standaard.

In de CIE Chart staan bijna alle kleuren mooi op hun plaats. Groen komt net ietsje te kort, wat je bij de sucundaire kleuren dan kunt terug vinden. Dit wil ook wel eens per lamp verschillen.
Ga je naar de metingen kijken dan zie je dat de fouten prachtig onder de DeltaE 1 liggen op zowel de Gamut Luminance alsook op de DeltaE 2000. Met het oog begin je het pas bij DeltaE 3 te zien.
De RGB Balance laat zien dat de RGB vanaf Zwart naar Wit vanaf de 25 IRE prachtig recht loopt.
Ook heeft de meting een mooie Gamma Curve van gemiddeld 2.4, wat een mooie diepte aan het beeld geeft.

Wat ik vooral ook erg mooi vind, is dat nu zelfs het 3D mooi te kalibreren is. Er is dus een hoop verbeterd aan deze BenQ W7500.

* Projectors zijn meestal aan de Kalibratieverslagen te herkennen, omdat dit typisch de beperking en het gedrag van een bepaald model laat zien. Vergelijk de testuitslagen maar eens op verschillende reviewsites. Als een verkoper bij elke projector altijd een perfecte meting laat zien, zoals bv. een CIE-driehoek waar de kleuren altijd perfect op de hoeken staan, kun je terecht je vraagtekens zetten.

  • BenQ W7500 Pro-Calibration BC On

Beeldprestatie in 2D

Na een ISF-Kalibratie wordt het toch wel een ander verhaal. Hier zie je echt wat een DLP projector kan doen. De diepte die je bij de W1500 al had is bij deze BenQ W7500 projector nog dieper. Het beeld spat werkelijk van het scherm en donkere zwarte voorwerpen in lichte scenes doen het ongelooflijk goed. Hier heb je een dynamiek om van te smullen, en gaat echt je mond van open. Ik bleef er in ieder geval als betoverd naar kijken en ik wilde meteen zoveel mogelijk scenes bekijken die voorheen met andere projectors al indruk maakten. Deze projector doet DLP echt eer aan.

Ook de scherpte was indrukwekkend. 1 Chip DLP heeft met zijn enkele beeld-chip een enorm voordeel en dus is geen last van convergentie, wat het beeld zachter zou hebben gemaakt. Daarom oogt DLP altijd al erg scherp. Dit kun je goed zien. Toch is deze projector ten opzichte van de kleinere broertjes uit de W-serie echt weer wat scherper, wat natuurlijk ook met de betere lens te maken heeft. Elk detail is waarneembaar en jouw Blu-Ray's spatten werkelijk van het scherm.

Ik kan niet benadrukken, dat als je deze projector zonder ISF-kalibratie koopt, dit niet is wat je moet verwachten, want dan kom je zeer teleurgesteld uit. De ISF-kalibratie haalt juist alles uit deze projector wat erin zit, qua kleur,- details- zwartniveau en geeft hierin meer helderheid.

Zwartniveau

Gaan we met de BenQ W7500 naar donkere scenes toe, bv. de sterren hemel in Star Wars, dan presteerd deze projector echt heel erg goed en zie je duidelijk dat zo'n Iris systeem heel nuttig is. Het beeld is echt een heel stuk dieper en het zwart is veel donkerder te krijgen dan de DLP projectors zonder Iris.

Wel is het belangrijk dat je dit in Eco Lamp Mode doet, want in Normal Lamp Mode zie je meteen het zwart oplichten. Gebruik die functie dus voor sport of film kijken met sfeerverlichting of overdags wanneer je niet volledig kunt verduisteren.

Deze projector komt met zijn Iris in Eco Lamp Mode erg dicht bij de Ultra Black projectors, en ziet er dusdanig uit dat er zeer goed mee te leven valt en misstaat zeker niet in een serieuse bioscoopkamer, met alle dynamische voordelen die DLP daarbij bied. Je moet jezelf er wel van verzekeren dat geen van je gezinsleden het RBE ziet, maar die kans is met 6x Speed erg klein.

Puur in het zwartniveau gaat een Ultra Black projector wel weer wat dieper, maar is dan ook een stukje duurder. Voor ruimtes die niet goed te verduisteren zijn zoals bv. de woonkamer is het zeker een indrukwekkende projector die in de middenklasse heel sterk concurreerd. Komende van de Sony-VPL-HW55ES en dus flink verwend te zijn, vond ik het zwart van deze projector tijdens het filmkijken zeker niet storend. Je ziet vooral duidelijk dat naast de Dark Chip 3 techniek, de iris het zwart in de lichtere scenes nog eens dieper maakt en ook dit geeft een ongelooflijke punch in het beeld.

Zoals gezegd heeft de Lamp Mode direct invloed op het zwart niveau. In Normal Lamp Mode gaat alles onhoog, niet alleen de lichtopbrengst en dan is het zwart opeens minder spectaculair in zo'n donkere bioscoop kamer, maar in wat lichtere omstandigheden meteen ook minder belangrijk, omdat een beetje licht al gauw zo'n 20 a 30 IRE aan details wegwast, als dit zwartniveau met al zijn details niet ook omhoog zou klimmen. Dus ook die mogelijkheid is erg nuttig.

Schaduw en Details

Deze BenQ W7500 projector geeft een supergedetailleerd plaatje op het scherm, waardoor het HD signaal volledig tot zijn recht komt. Ondanks dat het geen Ultra Black projector is, laat het alles tot in de donkerste details zeer gedetailleerd zien. Wel is het Peak White gecrushed, waardoor hij ook in de PC stand (0 tot 255), toch de boven het video liggende detail niet kan onderscheiden. Met video beelden valt dit niet op, want de videostandaard is afgesteld tot deze grens en gaat van 16 tot 235, en dit laat de projector wel perfect zien.

Helderheid in Ansi Lumen

Met Brilliant Color aan geeft deze BenQ W7500 projector aanzienlijk meer licht. Ik heb als basis eerst Cinema Mode genomen, omdat deze er het beste uitzag vanuit de doos. Ik heb hem met en zonder Brillint Color gekalibreerd, in zowel Normal Lamp Mode als Eco Mode, om eens te kijken wat het zou doen. Vanwege de hoeveelheid Power dat deze projector heeft heb ik hem eerst in Eco Mode gekalibreerd om hem te kunnen vergelijken met andere projectors.

-In Cinema Mode (Eco Lamp) met Brilliant Color geeft deze projector  962 Ansi Lumen.
-In Cinema Mode (Eco Lamp) zonder Brilliant Color Gekalibreerd is dit  754 Ansi Lumen.
-In Cinema Mode (Normal Lamp) geeft deze ISF gekalibreerd 1336 Ansi Lumen.
-In 3D Mode zonder Brilliant Color geeft deze projector buiten de bril om  992 Ansi Lumen. (Het rare is dat deze met BC Aan juist weer een stuk minder licht geeft)
Zoals je ziet neemt het 3D systeem in deze projector wel een hoop licht weg, want de projector staat wel op de hogere lampmodes.

Verder ongekalibreerd:
-In Normal Mode met Brilliant Color aan geeft deze projector  1568 Ansi Lumen. "Waar is mijn zonnebril?"
Dit is voor het kijken naar bv. voetbal al erg mooi. Wil je nog meer licht?
-In Dynamic Mode met BC aan geeft deze projector  1950 Ansi Lumen.
Hiermee kun je een zeer groot projectiescherm vullen, of op een 120" scherm met behoorlijk veel sfeerlicht gaan zitten kijken.

Dit is erg mooi.

*Staar je niet blind naar de Ansi Lumen die fabrikanten voor hun product neerzetten. Deze vermelding is het uiterste van wat zo'n projector kan geven, maar totaal niet bruikbaar voor het serieus kijken naar film. Is de projector ISF-gekalibreerd om mooi natuurlijk videobeeld weer te geven hou je vaak maar een derde over van de aangegeven lichtopbrengst op de doos. In de meest optimale kijksituatie heb je dat ook absoluut niet nodig.

Frame Interpolatie

De Frame Interpolatie van deze BenQ W7500 projector is een welkome aanvulling. Op de lage stand maakt dit het beeld erg rustig om naar te kijken. Wel werkt hij wat sterker dan bv. op de Epson of Sony projectors. Ik kan me wel voorstellen dat er personen zijn die dit voor film juist liever niet gebruiken, maar zelf hou ik wel van de rust die het geeft. Vooral in 3D vindt ik het een mooie toevoeging, omdat een shuttersysteem voor 3D toch altijd wel iets onrustig kijkt ten opzichte van Passieve 3D.

* FI versoepelt de bewegingen als wanneer je een hogere Framerate zou hebben gehad om het schokkerige uit snelle bewegingen weg te nemen, vooral goed zichtbaar bij Pans.. Pans zijn zijwaartse of opwaartse bewegingen van de camera. Stel je een bus voor met vierkante ramen die van links naar rechts langs de camera rijdt. Hiervoor zijn 24 beelden per seconde gewoonweg te weinig om het vloeiend te laten verlopen. De vierkante ramen met kozijnen klapperen  schokkerig van links naar rechts. Oké,... dit heb je in de bioscoop ook, maar met de technieken van tegenwoordig hoeft dat niet meer.

Frame Interpolatie berekend die tussenliggende beelden uit en plaatst die fictieve beelden er tussen. Zet je Frame Interpolatie te hoog krijg je vaak rare effecten te zien en verandert het filmische beeld in een Soap achtig videobeeld en verlies je de droomillusie die de regiseur wilt neerzetten, maar op een laag niveau is het tegenwoordig erg mooi en geeft het rust in het beeld.

Zelf vind ik, nu veel regisseurs toch al digitale camera's gebruiken dat ze met 60frs of 120fps moeten gaan filmen. Een droomwereld creëren moet niet aan een beperking van 24 beeldjes per seconde vastgeplakt worden. Filmmateriaal was erg duur en om die reden hebben ze toendertijd gekeken naar wat de minimale hoeveelheid benodigde beeldjes zijn die ze per seconde nodig hebben om een rustig beeld te creëren. Dit kwam toen op 24 fps. (frames per seconde). Met de snelle filmstijl die van MTV is overgenomen is dit tegenwoordig eigenlijk niet meer voldoende. Daarom is bv. The Hobbit nu al in 48fps gefimd. Ze zijn hier dus al mee aan het experimenteren.

Beeldprestatie in 3D

3D ziet er op de BenQ W7500 zeer goed uit. Het 3D systeem werkt op 144Hz, wat een 6x voudige vermeerdering is van 1080/24P. Dit maakt het 3D zeer stabiel ten opzichte van de 120Hz systemen. Frame Interpolatie werkt ook gewoon tijdens 3D en maakt het geheel zelfs nog rustiger om naar te kijken.

Ook voor 3D is deze projector na zijn firmware update te kalibreren al kun je alleen de Normal kleurmode kiezen als uitgangspunt. Voor 3D verwachte ik juist wel erg veel licht gezien wat deze projector in Dynamic Mode kan leveren, maar hiervoor gebruikt de projector echt een eigen stand en kun je niet de Dynamic Mode als basis gebruiken om het 3D in af te stellen. Erg jammer. De lichtopbrengst hiervan ligt maar net iets boven de gekalibreerde filmstand in Eco Lamp Mode. Dit zou BenQ snel moeten veranderen, want dan haal je ook voor 3D heel wat uit zo'n projector en trek je meteen een hele groep 3D foto- en videografen aan. Toch ziet het 3D er ook qua lichtopbrengst nog steeds heel erg goed uit op mijn 106" HC scherm.

De Auto Iris werkt ook gewoon in 3D en dit geeft een prachtig diep (Niet stereoscopisch bedoelt) plaatje. Tesamen met de rust en het heldere beeld is het 3D echt prachtig om naar te kijken.

*Ik adviseer altijd bij het kijken naar 3D met een Shutter-systeem om geen sfeerverlichting te gebruiken. Omgevingslicht dat niet meeflikkert met het 3D Shuttersysteem werkt als referentiepunt en maakt de 3D Shutter merkbaar en storend, in tegenstelling tot het licht dat van het scherm afkomt en wel mee flikkert en dus niet stoort.

Passieve 3D
Voor 3D liefhebbers, zoals bv. Stereofotografen die met 2 projectors passief 3D willen projecteren en dit groot willen kunnen doen, is dit wel een enorme lichtkanon. Hiermee creëer je jouw eigen RealD IMAX theater thuis. De set valt dan wel wat groot uit, maar dan heb je kwalitatief ook wel wat moois. De Horizontale en Verticale Lens Shift maakt het zeer eenvoudig om de beelden netjes over elkaar heen te projecteren. Met 2 circulaire filters kun je de RealD brillen gebruiken die je voor €1 bij elke Pathe theater kunt kopen. De informatie om dit te doen kun je bv. verkrijgen op de NVvS (Nederlandse Vereniging van Stereofotografie). Wij helpen je graag op weg.

Ook is deze projector erg geschikt om te combineren met een 3D Shutter naar polarizer systeem, waar me momenteel uitvoerig mee testen.

Gamen

Voor games met een console is deze BenQ W7500 projector zeker zeer goed bruikbaar. Wel ietsje trager dan de kleinere W-serie maar met een Lagtime van gemiddeld 64 toch ook niet verkeerd. Ik had meerdere metingen gedaan waarvan de meesten eigenlijk op 50 zaten, maar met enkele uitschieters erboven en eronder, waardoor je als je alles opteld en het deelt door de metingen je een gemiddelde krijgt van 64. Ik had nbatuurlijk ook alleen 50 kunnen neerzetten, maar dit is maar wat je prefereert.

64 geeft bij:
24fps een vertraging van 1,5 beeldjes per seconde.
30fps een vertraging van 1,9 beeldjes per seconde.
50fps een vertraging van 3,2 beeldjes per seconde.
60frs een vertraging van 3,8 beeldjes per seconde.

Gran Turismo zag er zeer spectaculair uit op mijn 106" HC scherm. Voor serieuze gamers die graag met een goede muis gamen omdat elke milliseconde telt is het nooit voldoende, maar misschien wel de moeite waard om eens te proberen. DLP projectors zijn over het algemeen erg snel in de verwerking van het beeldproces. Ik kan me zo voorstellen dat je met deze projector, ook gezien zijn enorme lichtopbrengst, in een gezellige sfeerverlichte ruimte met een projectiebeeld van zo'n 140"" op gewoon een witte muur, een geweldige gameavond gaat beleven met Grand Turismo, Halo of noem maar op.

Projectiescherm aanbeveling

De lichtopbrengst is groot van deze BenQ W7500 projector. Je kunt natuurlijk een 150" scherm aanschaffen, maar je wilt wel een plaatje hebben dat van het scherm spat. Gezien dat dit een projector is met goed zwart, maar geen Ultra Black projector, adviseer ik om een High Contrast scherm te gebruiken. Dit verdiept het zwart in het beeld en komt het geheel ten goede.

Kijk je veel 3D, of 2D met wat sfeerverlichting aan,... hou het dan bij 106" of iets kleiner. Ik zou dan wel adviseren om in Eco Mode naar 2D films te kijken met Brilliant Color Aan. Ga met deze projector niet te klein, want je wilt ook niet met een zonnebril op moeten kijken.

Voor het gezamenlijk kijken naar bv. voetbal is het geweldig om met deze projector op een 120" scherm in Dynamic te projecteren en wat sfeerverlichting aan te houden, voor het mooiste effect wel achter het scherm.

Kijk je graag in het donker, dan kun je in deze Dynamic Mode best tot 150" gaan. Je wilt alleen geen dof plaatje juist niet met DLP, dus oneindig het beeld rekken gaat uiteindelijk ten koste van de punch in het beeld en dat is eigenlijk reuze zonde.

Garantie

Garantie op deze BenQ W7500 projector is echt geweldig, met 3 Jaar Pick-up, Repair and return, dus wordt de projector bij problemen gewoon bij je thuis opgehaald, gerepareerd en teruggebracht.

* Tevens krijg je het eerste jaar een vervangend leentoestel, zodat je niet zonder projector zit.
Op de lamp zit 2000 uur of 12 maanden garantie, welk maar eerst mag plaatsvinden.
Dit ziet er erg netjes uit, want zeg nou zelf,...  De nazorg hoort toch ook bij het gehele pakket dat je koopt en voelt meteen goed.

Met de volledige ISF-kalibratie service van Mediasluis hou je tevens tot het eind van de lamp een geweldig beeld.

Conclusie

Deze BenQ W7500 projector is werkelijk zeer mooi en zeer helder. Deze BenQ W7500  projector zet met de toevoeging van de Auto Iris een enorme dynamisch beeld neer en verdiept meteen het zwartniveau in scene's met bv. een sterrenhemel, waardoor sterren meer fonkelen tegen de zwarte hemel. Vooral met de lamp in Eco Mode ziet het er ontzettend mooi uit en gaat deze projector richting de Ultra Black projectors toe,... of zit hij daar eigenlijk al op. Dit kunt je het beste zelf eens beoordelen. Er valt in ieder geval zeer goed te leven met het zwartniveau dat hij haalt.

Kun je niet goed verduisteren en heb je een projector met veel licht nodig of projecteer je graag in een sfeerverlichte kamer en wil je een zeer dynamisch beeld, dan kan deze projector dat allemaal voor je doen. ISF in Normal Lamp Mode, of ongekalibreerd in de Standaard of Dynamische modes.

Deze BenQ W7500 is een mooie middenklasse projector en bevind zich netjes in het prijsniveau van de Sony VPL-HW40ES en Epson EH-TW7200 en heeft zijn eigen sharmes en kracht om hiermee te concureren en staat daarmee erg sterk. Zelf vind ik, puur naar de kwaliteit van het geprojecteerde beeld gekeken, deze projector mooi tussen die twee passen en met name net onder de Sony VPL-HW40ES zowel qua prijsstelling als kwaliteit.

Voor serieuze filmliefhebbers met een echte goedverduisterde Bioscoopkamer is dit een projector die het bekijken waard is. Ben je erg op zwart gesteld, dan zul je toch voor een net iets duurdere en iets hogere klasse moeten gaan, zoals de Epson EH-TW9200 of Sony VPL-HW55ES of zelfs de JVC DLA-RS49 die native zonder bijkomende technieken een ongekend zwart neerzet. Ook in een goed te verduisteren woonkamer is zo'n Ultra Black projector al echt heel indrukwekkend en zichtbaar mooier. Hiermee vergeleken zul je met deze middenklasse projectors het zwartniveau zeker gaan missen.

Als je van tevoren al weet dat je in een verlichte ruimte zal blijven projecteren en dat je een projector met veel power kan gebruiken voor bv. sportavondjes,... dan is dit een echte lichtkanon met een zeer dynamisch beeld. Dit is een projector die het in een wat lichtere omgeving, waar je het diepe zwartniveau dan sowieso kwijtraakt wel heel mooi doet. In combinatie met ons HC scherm en de verlichting daarachter aan, kijkt deze DLP projector behoorlijk mooi.

* Wel heeft deze BenQ W7500 DLP projector echt een ISF-Kalibratie nodig om dit alles eruit te halen. Mediasluis geeft een ISF-Kalibratie op de mode naar keuze en stelt daarnaast tevens de 3D Mode en een Sportmode af. Daarnaast krijg je een her-kalibratie op de 200, 600 en 1000 uur. Dit omdat de lamp bij ouderdom verkleurt en dat invloed heeft op de ISF-Kalibratie.

Als je geïnteresseerd bent in deze projector kun je terecht bij Mediasluis.

Vergelijking: BenQ W7500 vs BenQ W1500

De BenQ W7500 is uitgerust met betere onderdelen. Tevens zie je dat bij kalibratie de kleurdiepte verder gaat als bij de lagere serie. De betere lens maakt het beeld aanzienlijk scherper. Tevens geeft deze projector meer licht en vooral in de Dynamic mode bleven de kleinere broertjes hier hangen, terwijl deze BenQ W7500 echt behoorlijk veel licht kan geven. De BenQ W1500 heeft wel de mogelijkheid voor draadloos HDMI en krijgt een mooie tas mee. Daar is deze projector met zijn compacte bouw ook op gedoeld. De BenQ W7500 heeft een zeer professionele bouw en ga je niet steeds meesjouwen.

  • BenQ W7500
  • BenQ W1500

Vergelijk: BenQ W7500 vs Epson EH-TW7200

Deze projectors liggen qua prijs zeer dicht bij elkaar. Beide zien er qua uiterlijk spectaculair uit. Ze hebben beide H+V Lens Shift.  Plaatsing is met de Epson EH-TW7200 wel meer flexibel ten opzichte van de BenQ W7500, gezien de ruimere Lens Shift en het grotere Zoombereik.

De BenQ W7500 is qua beeld erg dynamisch terwijl de Epson EH-TW7200 meer filmisch oogt. Het zwart niveau van de Epson EH-TW7200 is wel minder diep. Over het algemeen oogt de BenQ W7500 in de meeste scene's echt dieper in het zwart en veel dieper in gemiddelde scenes.

De BenQ W7500 heeft Frame Interpolatie terwijl Epson deze bij de EH-TW7200 heeft weggelaten. Daardoor oogt de BenQ W7500 rustiger en vooral bij het kijken naar 3D.  Ook geeft hij een dieper (Niet stereoscopisch bedoeld) beeld, door het goede gebruik van de Iris.
Ook de Epson doet het overigens wel behoorlijk goed in 3D vanwege zijn enorme lichtopbrengst in 3D Mode. Het weglaten van de FI is daarom juist zo jammer.

Ook is de BenQ W7500 ontzettend scherp, met name vanwege zijn enkele beeldchip ten opzichte van de Epson EH-TW7200 3x LCD systeem. De Epson EH-TW7200 heeft hiervoor wel Panel Allignment meegekregen, wat een mooie aanvulling is om de convergentie van de panelen te verbeteren. Tevens heeft hij Super Resolutie, maar toch word deze projector nooit zo scherp als de BenQ W7500.

De BenQ W7500 heeft tevens veel meer lichtopbrengst en hiermee kan je in veel verschillende situatie goed uit de voeten.

  • Harderwater 50, 2993 DW Barendrecht
  • T 0180 85 33 91 - M 06 456 50 925
  • info@mediasluis.nl
NeverDull