Review: New Xpand X105 RF Lite en IR Lite 3D bril 04/06/18

Hier is een review van de Xpand X105 Lite RF en Xpand Lite X105 IR 3D brillen. Dit zijn 3D Shutter brillen die werken op een RF (Radio Frequentie) of een IR (Infra Red) 3D signaal.

Sinds de projectors en TV's 3D meekregen wordt er gebruik gemaakt van een shuttersysteem. Je hebt nu eenmaal een manier nodig om ervoor te zorgen dat het linker oog alleen het linker beeld ziet en het rechteroog alleen het rechter. Bij projectie kun je bv. 2 projectors gebruiken en het beeld via polarisatiefilters blokkeren tegenover dat van de andere projector. Met een 3D Polarisatie bril, waarvan de linker en rechter glazen op dezelfde manier geplaatst zitten kun je dus een prachtig 3D beeld op het grote doek zien. Noodzakelijk is dan wel, dat je een zilverscherm gebruikt dat het gepolariseerde licht in tact houdt en het niet depolariseert, anders zie je weer dubbel.

Zo'n zilverscherm heeft ook wat nadelen, want een goed polariserend scherm is vrij spiegelend, waardoor je hotspotting gaat zien en wat lichtverlies aan de tegenovergestelde kant van waar je zit. Je zult dus een compromis moeten vinden tussen ghosting (dat je wat van het andere beeld blijft zien dat niet voor het betreffende oog bedoelt is) en een mooi egaal beeld.

Voor normaal videoprojectie in 2D heb je eigenlijk een zo neutraal mogelijk scherm nodig voor een perfect beeld. Vandaar dat ik al een aantal jaar het HD Progressive aanprijs, dat 100% structuurvrij is, kleur neutraal en dat met een zeer brede kijkhoek.
Zie de review hier: Review van Projecta's HD Progressive

Een mooie oplossing is dus het 3D Shuttersysteem. Door het beeld zeer snel om en om te wisselen, zowel op het schermbeeld alsook op de bril, kun je beide beelden scheiden. Qua ghosting ziet het beeld er schoner uit en voor projectie heb je maar 1 projector nodig. Wel moet je ervoor zorgen dat er geen ander licht in de ruimte is dat niet met deze frequentie meetrilt, anders ga je het flikkeren van de bril zien.

Voor TV's heb je ook wel een passive 3D versie, door met een soort lenticulair systeem en circulaire polarisatie beide beelden te scheiden. Dat werkt ook erg goed, maar halveert de resolutie. Al kun je op een 4K scherm op die manier wel gewoon passief 3D in Full HD 1080P kijken.
Ook voor Projectie zijn er Polarisatorsystemen zoals Volfoni. Deze zet je voor een 3D shutterprojector en dat systeem zet dit om in circulair passief 3D, in combinatie met een zilverscherm en de circulaire 3D brilletjes die je waarschijnlijk van de bioscoop wel kent als RealD en hebt liggen.
Een review hiervan vind je hier: Review Passieve 3D met Polarisators
Mijn ervaring is alleen wel dat het 3D Shutter systeem schoner en scherper oogt.

De meeste projectors tegenwoordig maken voor het 3D nu gebruik van RF 3D (Radio Frequentie, zoals Bluetooth) en dat vind ik wel prettig. Een paar generaties terug begonnen ze met de IR (Infrarood) versie, maar als je dan even opzij keek dan was de bril het signaal alweer kwijt, viel de bril uit en zag je dubbel. Nog een groot nadeel was, dat je afstandsbedieningen het niet meer deden omdat het IR signaal de Blu-Ray-speler niet bereikte door het sterke 3D IR signaal.

Tegenwoordig zijn de 3D Shutterbrillen wel een stuk lichter geworden en doen dus niet meer zo'n pijn op je neus na 2 uur kijken.

  • Xpand Lite X105 RF-IR 3D-glasses

Uitterlijk en specificaties

Nu heeft Xpand zijn compacte versie 3D brillen, de X105 Lite en deze hebben ze bij Xpand nog eens goed onder handen genomen. Deze brillen zijn licht, stijlvol, ergonomisch en comfortabel met een verstelbare neusgedeelte, bestaande uit 2 modellen met elk hun eigen 3D Sync Protocol, voor zowel IR alsook RF. De pootjes zijn om te vouwen om de brillen wat compacter op te bergen.

Aan de binnenkant van het rechter pootje zit een smal knopje waarmee je de bril Aan en Uit zet. Aan de buitenkant van dat pootje zie je een rood LEDje langzaam oplichten als hij Aan gaat, of langzaam doven als hij Uit gaat.
* De eerste keer zul je tijdens een 3D signaal, na het Aan zetten, dat zelfde knopje nog eens moeten indrukken en voor minimaal 1 seconde vasthouden tot het LEDje gaat knipperen, dit om de bril het 3D signaal van je projector of TV te laten zoeken. Dit doet hij meestal vrij snel trouwens, maar scheelt soms ook per projector of TV. Dat zoeken hoeft in principe maar eenmalig, tot je de bril voor een ander merk wilt gebruiken en hem later weer wilt terugzetten natuurlijk.

De brillen zitten overigens gezellig verpakt in een feestelijk doosje. Om te bewaren is deze alleen niet zo stevig. Zelf heb ik een lade met zacht plakvelours afgewerkt, waarin ik de brillen bewaar.

Hier wat specificaties:- 3D Technology: Active Shutter Glasses
- HFR Shuttering Frequency: 96 - 240 Hz
- Lens Type: LCD, TN cell
- Contrast: 1100:1
- Lens Transparancy: 38%
- Sync Method: Radio Frequency (RF)
- Temperature: 5 - 45C
- Battery Life: Min 100 hours (RF) - Min 40 Hours (IR)
- Battery Type: Rechargeable Lithium-ion Polymer cell
- Lens Size: 58 mm diagonal
- Dimensions (W x H x D): 170 mm x 40 mm x 165 mm
- Weight: 37 gr.
- Frame Color: Black

  • Xpand Lite X105-RF
  • Xpand X105 Verpakking
  • Xpand X105 Lite

Van X101 naar X106

Xpand is een bedrijf dat vanaf het begin al zeer vooruitstrevend was met 3D via een shuttersysteem. Zij begonnen in de bioscopen met hun systeem en ik weet nog goed hoe groot en zwaar deze brillen waren. Mijn kinderen waren klein en het was best een probleem om de brillen op hun neus te houden. Toch vonden we het een leuke ervaring om de Pixar film Up in 3D te zien toen.

Naderhand kwamen ze met de X102, de X103, toen de zeer compacte en Multi Universele X104 YOUniversal brillen die je via de PC een update kon geven en kon tweaken tegen ghosting en werkten voor zowel IR alsook RF met de RF Dongle in het pootje. Helaas is deze serie gestopt, maar een review kun je nog lezen HIER.

Kort na de release van de X104 YOUniversal kwam Xpand ook met de X105 Lite als IR en RF versie, al vond ik deze in het begin toch wat minder goed dan de X104 YOUniversal brillen, maar inmiddels hebben ze de X105 wat aangepast met de ontwikkelingen van de nog nieuwere X106 waarmee Xpand gaat komen. Nu niet meteen gaan juichen, want de X106 werkt alleen met IR. In combinatie met grote IR zenders voor in pretparken werkt dit zeer goed. Ook hebben ze hier een passende wasmachine oplossing voor, wat wel zo schoon is als jan-alleman deze brillen op krijgt, verkouden of niet. Het laat wel zien hoe solide deze brillen gaan zijn. Mooie brillen, maar voor in de huiskamer geen oplossing, omdat veel projectors van nu de IR Transmitter niet meer weet te besturen en omdat dan tijdens 3D ook je hele IR systeem weer plat ligt voor je afstandsbedieningen van je apparatuur. Voor wie nog met een IR 3D projector zit, kan ik de Xpand X106 wel aanraden, tenzij je het prijsverschil van de X105 IR aantrekkelijker vindt.

Voor de rest van ons met een 3D RF Shutter projector of TV is de Xpand X105 RF Lite wel echt een aanrader.

Xpand X105 Lite RF en IR

Xpand gebruikt voor de X106 en X105 brillen nu dezelfde glazen met een zeer hoog contrast, wat resulteert in een zeer schoon en helderder beeld, met duidelijk minder lichtverlies. Als resultaat ervaar je meteen ook wat minder ghosting, omdat de glazen het beeld van de andere kant goed weten af te sluiten.

Nog een voordeel is dat de shutterfrequentie is versnelt naar 120 - 240 Hz in plaats van 120 - 144Hz en kan deze bril met de snellere 3D shutter keuze meekomen, wat soepeler kijkt, maar wel ook het 3D beeld wat donkerder maakt. Of je hiervoor kiest heeft veelal te maken met de beeldverwerking van je ogen. Bij sommige mensen is dit zeer snel. Deze zullen het shutter systeem op 120 Hz te onrustig vinden. Vaak zijn deze personen ook gevoelig voor bv. het RBE van DLP projectors. 

Gelukkig zijn deze Xpand X105 Lite RF en Xpand Lite X105 IR 3D brillen ook nog oplaadbaar en hebben ze nu tevens een langere levensduur. Voor de RF brillen ligt dit op zo'n 100 uur, maar bij de IR brillen zo'n 40 uur, omdat deze techniek blijkbaar meer energie verbruikt.

Nog een pluspunt vind ik, is dat de glazen lekker groot zijn en je niet zo snel tegen de randen zit aan te kijken. Bij een groot scherm kun je zelfs nog behoorlijk dichtbij gaan zitten. Dit in tegenstelling tot veel originele 3D brillen. De glazen van de Xpand X104 YOUniversal Large brillen waren nog wat grotere en de brillen zaten ook nog net wat ruimer.
Zoals gezegd, zijn deze brillen vrij licht, behoorlijk stijlvol, ergonomisch en comfortabel met een verstelbaar neusgedeelte, maar nog steeds valt er over comfort natuurlijk nog steeds te twisten. De X105 is wel wat kleiner dat de X104 YOUniversal, maar past waarschijnlijk toch wel gemakkelijk over je bril heen, maar met veel design brillen van tegenwoordig is het een kwestie van uitproberen. ik heb sinds kort een nieuwe bril met vrij dikke pootjes, wel stijlvol natuurlijk, maar dat maakt mijn montuur daardoor eigenlijk net iets te breed. Dus wat ik doe is de poten van de X105 ietsjes uit elkaar trekken en over mijn gewone brilpoten heen klemmen. Blijft netjes zitten zo.
Aan de andere kant,... bij veel klanten past de X105 meteen al over hun bril heen. Tijdens een demonstratie bij Mediasluis kun je het natuurlijk zelf uitproberen en vergelijken met de originele 3D brillen van andere merken.

Kijkervaring.

Het valt wel duidelijk op dat het 3D beeld lichter is dan met de originele brillen van bv. Sony, Epson en JVC die ik overigens allemaal zeer prijs vanwege hun kwaliteit.

Toch is het beeld met de X105 meer helderder dan bij de andere brillen. Daarbij is het 3D beeld ook nog eens contrastrijker, alsof het zwart in het beeld dieper is, omdat de tussenliggende tinten meer open zijn van donker naar licht. Heel raar dat de bril hier qua contrast zo'n invloed op heeft, maar wissel je de brillen af dan heb je een meer open beeld bij de X105 en bemerk je bij de andere brillen meer dat er een filter tussen is geplaatst. Kleuren zijn veel helderder en komen bij de andere brillen opeens wat grauw over. Natuurlijk is dit bij een één op één vergelijk veel opvallender, maar uiteindelijk is het resultaat wel waar je steeds naar kijkt.

Het is dan ook erg bijzonder om te zien hoe scherp, open en mooi kleurrijk het 3D beeld oogt met deze Xpand X105 Lite brillen op. Dit geeft nog meer waarde aan het ISF-gekalibreerde beeld van mijn projector. Dat het 3D beeld meteen ook wat lichter oogt is bij 3D altijd erg welkom. Laatst naar de 3D film; Thor Ragnarok gekeken en ik bleef mij verbazen. Een erg spectaculaire helder kleurrijke film, mede door de transfer natuurlijk, maar zeker ook met een heel schoon plaatje door de Xpand X105 Lite RF en Xpand Lite X105 IR 3D brillen.

3D naar 2D maar ook DualView/SimulView gaming

Nog steeds hebben deze Xpand X105 Lite RF en Xpand Lite X105 IR 3D brillen de mogelijkheid om beide glazen op dezelfde functie te zetten, zodat je met beide ogen alleen het linker beeld ziet of alleen het rechter. Hiervoor is een hoog contrast glas dat goed afsluit zeer noodzakelijk.

Voor 3D houdt dit in dat als iemand gezellig mee wilt kijken naar je 3D film, maar geen 3D kan verdragen, die persoon dat als het ware in 2D kan doen met deze bril op.
Om dit te doen doe je het volgende:
- Druk als de bril Aan staat tijdens een 3D signaal nogmaals 2 keer snel op de Aan/Uit-knop. Nu heeft de bril door dat hij in 2D Dual-mono Mode wordt gezet en knippert één keer voor het linker 3D beeld. Zo kun je 2D zien omdat beide ogen naar hetzelfde linker beeld van de 3D film kijken.
- Herhaal dit nog eens om met beide glazen naar het rechter 'mono 3D' beeld te kijken.
- Herhaal dit nog eens en hij springt weer in de normale 3D stand.

Ook werkt dit goed voor DualView Gaming (ook wel SimulView genoemd). De projector of TV doet in principe hetzelfde als met 3D en staat ook voor zijn doen in 3D Mode. Hij vertoont beurtelings alsnog 2 verschillende beelden, maar nu niet stereoscopisch, maar met 2 afzonderlijke speelveld beelden,  zodat je tijdens het gamen samen naar één beeldscherm kijkt, terwijl de één naar de linker kijkt met zijn eigen speelveld en de ander naar de rechter met zijn omgeving, zodat je toch beide een ander beeld ziet op hetzelfde scherm.
Om dit met je Xpand X105 Lite bril te kunnen scheiden doe je het volgende:
- Als de X105 Lite bril Aan staat druk je 2x snel op de Aan/Uit-knop. Nu heeft de bril door dat hij in Dualview Mode wordt gezet en knippert één keer voor Player 1.
- Herhaal dit nog eens om hem in Player 2 te zetten.
- Herhaal dit nog eens en hij springt weer in het normale (3D) beeld, oftewel tijdens gamen zie je beide beelden door elkaar.

Een handig extraatje, dat nu met de hoge contrast glazen beter werkt als voorheen, want in tegenstelling tot 3D beeld waarbij de beelden niet zo heel veel verschillen, heb je bij gamen 2 echt compleet verschillende beelden en is ghosting absoluut niet bruikbaar.

  • Harderwater 50, 2993 DW Barendrecht
  • T 0180 85 33 91 - M 06 456 50 925
  • info@mediasluis.nl
NeverDull