Review: JVC Versie 3 Projector upgrade 29/12/23

Ik twijfelde eigenlijk of ik hier wel een review van zou moeten schrijven, omdat mijn eerste indruk nou niet echt spectaculair was. Maar dat bleek ongegrond. Na het updaten van Firmware versie 3, welke 50 minuten nodig heeft om van versie 2 naar versie 3 te gaan, leek het even of ik niet veel verschil zag. Dat vond ik jammer, want JVC zou vooral in het hoge wit zijn beeldverwerking aanzienlijk hebben verbeterd. Maar het viel me wel toch wel op dat de laser projectors duidelijk een ISF-herkalibratie nodig hadden.

Toen bedacht ik me opeens,...
Deze JVC projectors hebben nieuwe instellingen gekregen met een betere beeldverwerking. Vooral de JVC laserprojectors onderdrukten voorheen tijdens het HDR in het hoge wit van zichzelf nogal graag wat details weg om meer licht te produceren. Dat zag je eigenlijk pas duidelijk bij een één op één vergelijk met bijvoorbeeld de Sony laserprojectors. Daar moest ik bij de JVC projectors voorheen dus tijdens de ISF-kalibratie dus rekening mee houden en wat kleine aanpassingen voor doen.

Dus om dan nu zijn nieuwe instellingen en beeldverwerking te laten doen op de ISF-kalibratie en compensaties voor het HDR die ik voorheen heb moeten doen en daarmee dan de verbeteringen beoordelen is niet eerlijk. Ik was dus behoorlijk nieuwsgierig of ik met een nieuwe ISF-kalibratie nu wel gewoon alles uit deze projectors kon halen en of deze JVC projectors dat bij hun beeldverwerking goed zouden laten zien.
Ik kan je vertellen,... ja, absoluut. Het viel mij vooral op bij onze JVC NZ8 Laserprojector waar we zelf voornamelijk veel op kijken en eigenlijk minder op onze JVC NP5 in onze 2e ISF-filmtheater boven, maar veel van onze klanten met een NP5 lampprojector konden deze update Versie 3 toch ook enorm waarderen.

JVC heeft hiermee eigenlijk weer een nieuwe projectorserie Versie 3 uitgebracht, waar alle trouwe klanten die vanaf het begin al een NP5 lampprojector of NZ-serie laserprojector hebben van mogen meegenieten. Hoe mooi is dat? - Want ook al gaan deze projectors al weer een tijdje mee, toch krijgen ze elk jaar wel weer een update waarmee het eigenlijk compleet nieuwe modellen worden met soms zelfs spectaculaire extra's.

Een review van de JVC DLA-NP5 lampprojector welke onlangs met €1000 is gezakt vind je hier: Review JVC DLA-NP5
Een review van de JVC DLA-NZ7 welke pas nog met €2000 is gezakt en de JVC DLA-NZ8 laserprojectors vind je hier: Review JVC DLA-NZ7 en JVC DLA-NZ8
En een review van de eerste grote JVC Firmware Update Versie 2 vind je hier: Review na de grote JVC projector upgrade Versie 2
Maar nu kun je hieronder dus lezen wat JVC's laatste grote Firmware Update Versie 3 voor je gaat doen.

Wat de vermelde adviesprijzen betreft van al deze projectors,... Het loont altijd de moeite om de actuele prijs op te vragen bij Mediasluis.. Deze projectors komen bij Mediasluis met een gratis ISF-service, waarbij jouw projector het beeld precies zo weergeeft, zoals ze de films in Hollywood masteren. Daarbij wordt je projector nagekeken, de panelen uitgelijnd en ondergaat deze een ISF-kalibratie voor 2K SDR, voor 3D en voor 4K HDR BT2020 (DCI P3). Dit met ook nog gratis ISF-herkalibraties, zoals nu met deze Firmware Versie 3, welke vooral bij de laserprojectors nu echt een herkalibratie nodig heeft. Wat zo'n ISF-kalibratie inhoudt kun je tevens hier lezen: Waarom een projector met ISF-kalibratieservice kiezen

  • JVC Versie 3 DLA-NP5 en NZ-serie

Hoe installateer je Firmware Versie 3

Het installeren van Versie 3 kun je bij Mediasluis laten doen als je projector daar vandaan komt, maar je kunt dit ook zelf. Je projector behoudt alle settings, maar de NZ-serie laserprojectors hebben daarna wel duidelijk een herkalibratie nodig. Het scheelt wel 50 minuten langer op je herkalibraties wachten als je de projector komt brengen en dit zelf al gedaan hebt. Ook kun je in de 2K ISF stand vast kijken op welke stand je de laser wilt hebben staan op je scherm, voor deze zijn kalibratie hierop ondergaat, want naderhand moet je dit niet meer doen.

Hoe installeer je de nieuwe Firmware Versie 3?
- Via de link kun je bij JVC de versie 3 firmware downloaden JVC Projector Firmware Versie 3 nadat je onderin de overeenkomst hebt bevestigd.
- Via de link kun je bij JVC de versie 3 firmware downloaden JVC Projector Firmware Versie 3 nadat je onderin de Agreement hebt bevestigt.
- Pak de Zip-file uit op je PC met bv. Win-Zip of 7-Zip.
- Zet de uitgepakte bestand map met de naam UD_B5A1 in de Roots van een lege USB Stick geformatteerd in FAT32.
- Steek deze achterop in de USB poort van je projector, zie foto 1.
- Zorg voor de zekerheid dat er geen bron Aan staat welke met CEC via de HDMI Handshake enige invloed kan uitoefenen op je projector.
- Ga in het Menu bovenin naar de 5e Tab en daar omlaag naar Software Update, zie foto 2.
- Als het goed is krijg je te zien van welke Firmware je afkomt en met welke je deze gaat vervangen.
- Bevestig met OK.
- En nu 50 minuten hopen dat de stroom niet uitvalt.
- Slaat de projector echt helemaal Uit en knippert er niets meer, dan ben je klaar.
- Zet de projector Aan en ga met je afstandsbediening via het Menu naar de meest rechtse Tab bovenin. Als het goed is staat er onderin bij de Software Versie - v3.00
Gefeliciteerd met je nieuwe projector.

Deze heeft nu wel een her-kalibratie nodig dus maak maar snel een afspraak met je ISF-Dealer.

  • JVC NZ-serie Aansluitingen
  • JVC DLA Firmware Update

Voor alle modellen?

Er zijn 3 dingen vernieuwd na het installeren van FIrmware 3.0, waarvan er maar 2 gelden voor de JVC DLA-NP5. Er is wel gewoon één versie die je op een USB stick zet en die je op alle projectors kunt installeren, maar de projector haalt eruit wat hij nodig heeft. De JVC DLA-NZ-serie laserprojectors hebben alleen het meeste profijt van deze firmwareupgrade, maar hadden dat ook het meest nodig en konden altijd beter. De NP5 heeft er bij zijn release altijd al geweldig uitgezien, want JVC heeft hiermee gewoon doorgeborduurd op de vorige N-serie lampprojectors. Dat is best begrijpelijk, want een projector dat zijn contrast vergroot met een Iris is voor JVC als gesneden koek, maar om dat te doen met de laser lichtbron zelf, waarmee de rest van het beeld ook wordt gedimd, vereist een nieuw soort verfijning dat ze bij JVC steeds beter onder de knie krijgen. De winst is er zeker ook voor de NP5, maar de meeste winst zit hem toch wel in de JVC DLA-NZ Laserprojectors.

Geen Low, Mid en High meer.

Als eerste heeft de NZ-serie laserprojectors van JVC nu een mooie Laser helderheid schuif gekregen, zoals je op de foto kunt zien, in plaats van de ouderwetse keuze voor Low, Medium en High wat we lange tijd gewend zijn bij de lamp projectors, maar eigenlijk niet meer zien op de laserprojectors van veel merken. JVC is wat dat betreft weer up-to-date. Die LD Control Slider heeft helaas geen gevolg op een geleidelijke verhoging van het geluidsniveau van de ventilatoren. Dat gaat namelijk nog steeds niet traploos en springt van lekker stil naar meer hoorbaar vanaf 47%. Maar het is toch fijn dat je de helderheid nu dus echt kan doseren naar hoe je het precies wilt hebben.

Voor klanten met een wat groter scherm doe ik gezien het geluidsniveau de ISF-kalibratie voor 2K SDR dus op 46%, tenzij ze anders aangeven.

  • JVC DLA-NZ-serie LD Power schuif

Opslag voor je instellingen.

Ten tweede is er nu de mogelijkheid toegevoegd om al je settings inclusief de ISF-kalibraties op te slaan via een USB Stick, zie foto 1 en deze settings ook weer te laden, zie foto 2. Dit geld voor alle projectors van JVC, dus ook de NP5 lamp projector.

Als ISF-dealer ben ik hier alleen niet echt gerust op en het is ook niet nodig bij deze JVC projectors, want als ISF-dealer geef ik de projector aan welk materiaal hij in welke ISF-Mode moet laten zien voor zowel 2K SDR, 3D of 4K HDR, dus als klant heb je er vrijwel geen omkijken naar en zul je niet snel iets verpesten aan de settings. Maar toch loert het gevaar nu dat mensen de ISF-kalibraties gaan delen met elkaar, wat hun projectors niet ten goede komt.

Bedenk dat een ISF-kalibratie wordt gedaan op zowel de panelen zelf alsook de kleur van de laser op een bepaald helderheidsniveau. Omdat geen enkele projector in dezelfde serie er hetzelfde uitziet bij de voormeting. De uitslag van de instellingen is steeds weer anders, zowel in de Witbalans als het CMS. Na een herkalibratie kloppen deze eerdere instellingen dus ook niet meer op deze oorspronkelijke projector toen deze nieuw binnenkwam, laat staan op een random model van iemand anders.

  • JVC DLA Back-up settings
  • JVC DLA Back-up Import Export

Betere beeldverwerking.

Als derde en wel de belangrijkste is met de nieuwe firmware update 3 de beeldverwerking behoorlijk verbeterd op de JVC projectors. JVC richtte zich nu niet alleen op de zwartwaarden in het beeld, zoals bij de release met firmware 1, maar ook echt op het gehele plaatje en nam hiermee dus ook de details in het wit mee.

Zoals in het begin al beschreven drukten vooral de NZ-serie laserprojectors tijdens de weergave van het HDR veel details weg in het wit. Dit kon ik dan wel wat compenseren bij het kalibreren, maar dat zou niet nodig moeten zijn. Ik heb mijn projectors dus maar opnieuw gedaan en bij de nieuwe ISF-herkalibraties heb ik dat compenseren dus ook losgelaten en ging ik ervan uit dat de projector gewoon goed met zijn gedane ISF-kalibratie zal omgaan en gelukkig was dit ook zo. Ik kan er nu gewoon echt alles uit halen, inclusief het wit en de projector verwerkt dit gewoon zeer netjes.

Het resultaat mag er wezen, want het gehele beeld is er op vooruit gegaan, met een wat meer helder plaatje, een beter contrast, waarbij ook het zwart nu nog strakker is in donkere scenes, met behoud van een nog betere detail weergave. Alles spat nu nog meer van het scherm af.

Voorheen raadde ik de klanten nog aan om voor de NP5 te gaan als ze een NZ7 wilden hebben, maar nu niet meer, want het toeval wilde dat kort na de nieuwe firmware update 3 er toch een JVC DLA-NZ7 werdt besteld en die keuze bleek voor hen goed uit te pakken. Want toen ik hiermee klaar was was ik enorm verbaasd over hoe mooi deze NZ7 nu het beeld neerzet.

Ook merk ik bij de NZ8 dat de HDR mode met DCI filter nu nog aantrekkelijker is geworden, omdat ook daar nu meer licht in het HDR plaatje zit, ondaks zijn DCI P3 filter voor de 100% P3 kleuren tijdens de UHD weergave. De JVC DLA-NZ8 krijgt bij Mediasluis altijd twee 4K HDR kalibratie-modus mee; één met DCI P3 filter en één zonder, voor als je meer licht nodig hebt vooral tijdens streaming via bijvoorbeeld Netflix. Ook met sommige donkere films vanaf een 4K UltraHD Blu-Ray kozen we soms nog wel eens de Frame Adaptive HDR 2 Mode zonder die DCI P3 filter, maar nu niet meer.

Conclusie

Ik vind het bijzonder mooi dat JVC aan zijn zijn laserprojectors blijft sleutelen en daarbij zijn NP5 lampprojector ook meeneemt, om er een nog mooier plaatje uit te halen. Dat is nu zeker ook gelukt en weer in zulk een mate, dat de JVC DLA-NP5JVC DLA-NZ7, JVC DLA-NZ8 en JVC DLA-NZ9 met recht weer Versie 3 genoemd mogen worden als zijnde nieuwe serie. Voorheen kwam JVC nog weleens met een nieuwe serie uit, waarvan de verbeteringen soms niet eens upgrade-waardig was. Maar sinds een aantal jaar geleden heeft JVC daarvan geleerd en het roer omgooid.
Nu geeft JVC zelfs hun flinke updates meerdere keren gratis aan hun trouwe klanten mee, wat echt zeer veel waardering laat zien. Daarbij zijn de verbeteringen vaak nog behoorlijk groot ook.

WOW, JVC doet echt serieus zijn stinkende best en krijgt van mij daarom ook een flinke DIKKE PLUIM.

Het enige dat sommige van mijn klanten nog zeggen te missen zijn:
* De Motion Control functies tijdens HDR10+, zoals de Motion Enhance (Frame Interpolation), vooral omdat deze bijna zo goed is als die van Sony.
   Het HDR10+ ziet er namelijk erg mooi uit, maar de Jidder tijdens 24P is voor velen gewoon niet prettig om naar te kijken.
* Ook zou de garantie nog wel wat beter kunnen. Van 3 jaar naar 5 jaar, net zoals de concurrentie doet met hun laserprojectors.
   En zoals dat in de EU van veel producten ook wordt verwacht.
Het zijn maar enkele tips, want eigenlijk mogen we niet echt klagen, toch?

Wil je meer weten van deze JVC projectors, dan kun je de afzonderlijke reviews of vergelijkreviews terug vinden in het Mediasluis Reviews gedeelte, of maak gerust een afspraak bij Mediasluis om deze projectors in levende lijve te aanschouwen tijdens een demonstratie.

  • Harderwater 50, 2993 DW Barendrecht
  • T 0180 85 33 91 - M 06 456 50 925
  • info@mediasluis.nl
NeverDull