Review: Epson EH-TW9200 / EH-TW9200W 15/03/14

Ik heb de Epson projectors altijd al erg mooi gevonden. Ook het design van deze Epson EH-TW9200 projector ziet er ontzettend mooi en zeer professioneel uit, zoals je op foto 1 kunt zien. Het diepe matzwart van de ombouw met de glimmend zwarte afwerking voor en de matzilveren ring om de lens, oogt als een zeer volwaardige Filmprojector. De ombouw van deze 3e generatie TW9XXX projector is steeds hetzelfde gebleven, maar waarom iets veranderen wat gewoon prachtig is en goed werkt. Je verwacht dan ook wel een prestatie als je dit apparaat zo uit de doos haalt. Hij is mooi afgerond, fors en voelt zeer solide aan.
Ja ik blijf onder de indruk als ik deze Epson vlaggenschip in mijn handen heb. Het uiterlijk heeft een behoorlijk Sci-Fi gehalte en ik kan nu al verklappen dat wanneer je van dit soort films houdt (Sci-Fi of eventueel Horror), deze projector een dusdanig mooi zwart neerzet, dat zulke films er grandioos uitzien.. Je wilt met een projector als deze echt niet meer naar de bioscoop, maar wacht ja liever 3 maanden langer tot de film op Blu-Ray te huur of te koop is. 

Het is een projector die eruit springt qua uiterlijk, maar zeker ook qua beeld, maar vooral ook omdat deze projector zeer gemakkelijk te plaatsen is in zeer verschillende omstandigheden, vanwege de lens mogelijkheden, maar ook de lichtopbrengst in verschillende Modes.

Dit model is tevens in de W uitvoering te krijgen en wordt dan in het Wit met zwarte afwerking geleverd (Ook zeer mooi, zie foto 2) en Wireless HDMI wat tevens erg goed werkt. Alles wat je dus over deze projector leest, vind je ook op de Epson EH-TW9200W terug.
Beide  projectors worden tevens geleverd met 2x 3D Brillen. De versie die ik hier bespreek is met de mat-zwarte kast met glimmend zwarte afwerking aan de voorkant, wat mooi contrasteert en er zeer professioneel uitziet.
(Zie ook foto 3)

  • Epson  EH-TW9200
  • Epson EH-TW9200W
  • Epson EH-TW9200 (Zwarte uitvoering)

Lens

De lens op deze Epson EH-TW9200 is van een zeer goede kwaliteit en daardoor is het beeld mooi scherp. Aan de bovenkant zit een opening waar je 2 grote brede ringen hebt. Het verschuiven van de ringen gaat zeer nauwkeurig en zeker niet te los. De voorste ring is om te focussen en de achterste om in en uit te zoomen. Het zoombereik is bij deze projector erg groot en je kunt hiermee van vrij dichtbij al behoorlijk groot projecteren, maar ook in een lange kamer is de projector zeer goed bruikbaar.

  • Zoom en Focus ringen

Lensafdekking

De Lens afdekking gaat bij deze Epson EH-TW9200 projector geheel electronisch. Dit vind ik zeer professioneel en zie je normaal alleen in de duurdere projectors. Hier kunnen veel andere fabrikanten nog van leren. Het automatisch dichtschuiven van het klepje klinkt wel hard. Ik ben het gewend van de eerdere modellen, maar als je dit voor het eerst hoort lijkt het of er iets mis mee is. Gewoon negeren.

Ik heb er bij andere merken vaak een hekel aan om een losse lensdop te moeten plaatsen waarmee je de lens gemakkelijk uit focus haalt. Hierdoor laat ik dan de lensdop er maar af. Je zult dan vaker de lens moeten afstoffen, wat je eigenlijk liever ook niet doet, om krasjes te voorkomen. Epson heeft het dus zeer mooi opgelost, zonder de projector al te groot te hoeven maken.
Proficiat.

  • Lensklepje

Lens Shift

Deze projector heeft Lens Shift, zowel Horizontaal als verticaal en zeer ruim. In deze mate zul je het zelden tegenkomen. Ook hierdoor is deze projector erg gemakkelijk om te plaatsen. Dit is nog een enorm pluspunt van deze Epson EH-TW9200 projector. De Lens Shift zit mooi weggewerkt in 2 gleuven bovenop de projector. Dit werkt erg prettig en is mooi te doseren.

* Het plaatsen van de projector verg altijd even wat aandacht:
Plaats het beeld mooi op het scherm door middel van de Lens Shift, maar zoom iets uit zodat hij niet het hele beeld tot de kaders toe vult. Zorg dat het beeld aan geen enkele zijde, zowel boven, onder, links of rechts uitwaaiert. Is de rechter kant iets groter/langer dan links dan staat de projector iets scheef naar rechts, draai dit bij. Is de onderkant iets breder dan de bovenkant dan kantelt de projector iets naar beneden, schroef dan de pootjes aan de voorkant iets verder uit/of aan de achterkant iets verder in. Als elke zijden even lang zijn kun je beter zien of de projector scheef staat. Is dit helemaal goed, dan zoom je netjes in tot het scherm tot de kaders is gevuld.

Hiermee voorkom je dat het beeld bij focussen aan één kant scherp is en aan de endere kant wazig. Veel Focus klachten komen hier uit voort.

  • Lens Shift

Keystone

Keystone heeft deze Epson EH-TW9200 projector natuurlijk ook en is te bedienen via het menu. Hiermee kun je het beeld weer rechttrekken bij het plaatsen van de projector. Ik raad ten zeerste af om dit te gebruiken, omdat dit ten koste gaat van de resolutie van de projector. Vooral ook onnodig, omdat deze projector zo'n fijne Lens Shift heeft.

Auto Iris

Deze Epson EH-TW9200 projector heeft een Automatische Iris. Deze doet zijn werk erg goed. Wel is zo nu en dan ook te zien dat hij werkt, wat wel jammer is. Ook kun je hem lichtjes horen, maar zelf vind ik dit absoluut niet storend. Ik kan me wel voorstellen dat sommige personen zich hier toch aan irriteren. Voor deze mensen werkt de projector gelukkig dusdanig goed om de Iris gewoon uit te kunnen laten. Toch is het beeld met de Iris aan echt wel wat dieper.

Afstandsbediening

De afstandbediening van de Epson EH-TW9200  is erg mooi en overzichtelijk. Je kunt overal logisch en makkelijk bij, na een tijdje zelfs gewoon op gevoel. Hier hoeft Epson ook niets aan te veranderen. Ik heb hem altijd als erg prettig ervaren. Tevens zijn de toetsen verlicht en zie je ook in het donker waar alle knoppen zitten.

  • Afstand Bediening

Bedieningspaneel

Ook op de zijkant van de projector zit een schuifje waar de toetsen zitten om aan en uit te zetten of om door het menu te bladeren. Daarboven zitten tevens info lampjes voor als er bv. storing mocht opduiken. Je kunt dan aan de verlichting zien wat hij aangeeft en in de gebruiksaanwijzing zien wat je moet doen.

  • Bediening paneel

3D bril

Epson levert deze projector met 2X Epson ELPGS03 3D brillen in de doos. Ze zijn erg licht en zitten zeer comfortabel op je neus, ook na lang 3D films kijken. Ze zijn oplaadbaar onder het neusgedeelte (Zie foto 3) via een Micro USB aansluiting die tegenwoordig als standaard door veel telefoonmerken worden gebruikt. Er zit een Micro USB kabel bij, maar zelf gebruik ik meestal mijn telefoonlader. Tevens heb ik een USB-Hub waar meerdere 3D brillen aan kunnen hangen, want ja,... de ervaring leert, dat ze meestal tegelijk leeg zijn. 

Deze Epson ELPGS03 3D Brillen werken tegenwoordig op RF. Het RF is ten opzichte van de IR 3D briullen wel heel erg fijn. Dit omdat het beeld niet uitvalt als je even naar opzij kijkt, omdat het signaal altijd bereikbaar is met RF, maar zeker ook omdat tijdens het 3D kijken, je afstandsbedieningen gewoon blijven werken. Het 3D systeem is erg sterk en bij de vroegere IR versie, overheerste dit signaal dat van je afstandbedieningen, zelfs die van de projector zelf. RF is een welkome oplossing.

De bril voelt mooi stevig, licht en flexibel aan. De glazen zijn vrij breed gevormd maar meestal kijk je 3D in breedbeeld en we konden de hoeken van het beeld al van dichtbij goed zien. Met een schuifje bovenop zet je de bril aan en met een knopje ernaast kun je de eerste keer contact maken met de projector. De bril kijkt zeer helder,- het beeld ziet er zeer scherp uit en ook de chosting is erg laag. Deze Epson ELPGS03 RF 3D brillen zijn tevens vrij universeel en bv. te gebruiken op een RF 3D systeem van Sony, JVC of een ander apparaat dat bv. met een Xpand transmitter werkt. Toendertijd had ik mijn Panasonic 3D brillen met IR van de VT20 plasma serie vervangen met de IR 3D brillen van Epson omdat die toendertijd ook al erg goed waren en ook nu werken ze ook weer op mijn Panasonic 55VT60 plasma.

  • 3D bril voorzijde
  • 3D bril achterzijde
  • 3D bril USB

Wireless HDMI

Dit zit niet op de Epson EH-TW9200 maar wel op de Epson EH-TW9200W. Daarom plaats ik het toch maar even hier bij. Dit zou wel eens een reden kunnen zijn om toch meteen voor de uitgebreidere versie van deze projector te gaan, de Epson EH-TW9200W . Dit is een erg mooie aanvulling. Het Wireless HDMI is behoorlijk goed en heeft meteen een HDMI Switcher ingebouwd. Dit kan de extra aanschafprijs voor de (W) wel eens dik en dwars waard zijn. Er zitten een hoop aansluitingen op zoals; 5x HDMI In, 1x HDMI Out buiten het Wireless om, een Optical Out, een USB aansluiting om de 3D Bril op te laden en een service toegangspoort. Via de Afstandsbediening is er goed te wisselen tussen je HDMI apparaten.

Zelfs als je de projector via een HDMI kabel wilt gebruiken is zo'n Wireless HDMI een erg handige aanvulling om gewoon even een Media Player of Speelconsole aan te sluiten of om even snel iets te kijken vanaf je laptop.

Lees de uitgebreide Wireless HDMI Transmitter review Hier

  • Wireless HDMI
  • Wireless HDMI aansluitingen achter
  • Wireless HDMI Linkerzijde
  • Wireless HDMI rechterzijde

Aansluitingen

De aansluitingen zitten bij deze projector aan de achterkant.
2 HDMI ingangen, Component, Composiet met Audio links en rechts input, PC, RS232 12V Trigger, Mini USB voor service en een Kensington slot ankerpunt. 

  • Aansluitingen

Lamp

Er zit een Epson ELPLP69 230W ETORL lamp in deze projector. Hierdoor geeft deze projector behoorlijk veel licht. Deze Lamp gaat in Normal Mode 4000 uren mee. In Eco Mode 5000 uren en verbruikt hij 176W. 

Zelf zou ik het Lampgebruik niet van de uren laten afhangen. Ik vind 4000 uur in Normal Mode wal heel erg mooi. Daarom kun je deze projector gewoon in de stand zetten die je op dat moment gewoon nodig hebt.

Lichtlekkage

Dat is bij deze projector heel goed voor mekaar en hier heb je totaal geen last van.

Ventilatie

Dit gebeurt aan de voorkant. Rechts van de lens zit een rooster en daar zuigt de projector koele lucht naar binen door een filter heen en links van de lens gaat het er weer door een rooster uit. Hierdoor is de projector mooi in een kast te plaatsen, zolang de voorkant helemaal vrij is. Sluit in zo'n geval de kast pas dicht wanneer de projector volledig is afgekoeld en zorg ervoor dat de afstandsbediening zo is weggelegt dat deze de projector niet aanzet als hij is afgesloten. Je wilt geen brand natuurlijk.

Geluidsniveau

De ventilator van de Epson EH-TW9200 is in Normal Lamp Mode wel hoorbaar, maar tijdens het kijken naar een film niet echt vervelend. In eco Mode is hij behoorlijk stil en valt deze totaal niet meer op.

Projectorfuncties en Menustructuur

Het menu van de Epson EH-TW9200 is erg overzichtelijk. Deze structuur gebruikt Epson al een tijdje en waarom iets wijzigen wat gewoon goed is. Van boven naar beneden ga je door de verschillende pagina's met functies of overzichten heen. Ben je op de bewuste pagina kun je de instellingen aanklikken en wijzigen. Ga je in de Advanced pagina dan kun je de projector verder aanpassen door de Gamma, Witbalance en CMS te wijzigen. Je kunt het Menu in Nederlands zetten.

Het Menu is op 9 plaatsen te verzetten over het scherm heen. Dit is erg handig bij het kalibreren zodat het niet voor de Test-Patterns staat. 

Op foto 3 zie je het menu van de Witbalance en op foto 4 het menu van het CMS.

Klik je een kleur aan bij het CMS dan kun je per kleur de Tint, Luminantie en Saturatie afstellen. Als je niet weet wat je doet kun je beter uit dit menu blijven. Op het oog kun je hier niets afstellen. Hier heb je echt meetapparatuur voor nodig.

*Het is totaal zinloos om settings van andere projectors over te nemen omdat dit per model uit één serie al enorm verschilt. Elke projector of TV heeft echt een eigen ISF-Kalibratie nodig.

  • Menu overzicht
  • Menu Tab
  • Menu Witbalance
  • Menu CMS

Modus

Auto, Dynamic, Natural, Cinema en Livingroom

Memory

Je kunt jouw settings wegsaven in een memorybank. Dit is erg handig gedaan van Epson, want zo kun je in elke situatie, zowel Wireless als op beide HDMI ingangen de kalibraties laden, voor bv. dag nacht 3D of sport. Hier kunnen veel andere fabriklanten nog wat van leren. Je wilt niet voor elke situatie of ingang opnieuw je projector moeten afstellen of kalibreren.

Panel Alignment

Ook dit is een welkome toevoeging. Aangezien dit een 3x LCD projector betreft heb je eigenlijk altijd wel een beetje convergentie verschuiving tussen de 3 RGB panelen ten opzichte van elkaar. Dit kan al verschillen per model uit dezelfde serie. Ook het vervoeren kan hier invloed op hebben.

Met de Panel Alignment kun je de rode en blauwe paneel afstellen op het groene paneel dat gefixeerd is. Bij deze projector kun je dit op verschillende sectors doen. Uiteindelijk heb ik het in de 4 hoeken gedaan en in het midden het snijpunt bepaald. Het verschil was erg goed te zien in de totale scherpte van de projector. Je kunt duidelijk zien als ze over mekaar heenvallen. Het resultaat is bij een kleine verschuiving al goed zichtbaar en maakt de projector net weer een stukje scherper.

* Let wel,...
Wat je ook als serieuze afstelling gaat doen,... zorg dat de projector minstens een half uur aanstaat en goed op temperatuur is gekomen, zodat dan de panelen hun plek echt goed hebben ingenomen. Dit heeft zelfs invloed op het Focussen van de lens als je de projector een vaste plaats gaat geven.

  • Panel Allignment

Uit de doos - Metingen

Voor wie niet bekend is met ISF-kalibratie is dit stuk misschien erg interessant:
Wat is een ISF-kalibratie en waarom zou ik voor zo'n ISF-service kiezen?

Ik heb de projector in Natural Mode gezet, omdat het beeld er dan het mooiste uitziet. In Cinema Mode is de kleur een beetje dof. Tevens heb ik de projector in Normal Lamp Mode gebruikt, omdat ik hem tegenover de Sony VPL-HW55 wilde zien en dat is een projector met zeer veel lichtopbrengst, zelfs met de Auto Iris op Limited. 

Je kunt op de meting duidelijk zien dat het RGB van de Witbalance ver uiteen ligt. De kleuren in de CIE driehoek zitten ook niet op hun plek. In de Gamut Luminantie Chart zie je dat Rood, Blauw en Magenta boven de DeltaE 5 liggen. Blauw ligt zelfs boven de DeltaE 15 en dat is veel te ver.

Deze projector zit dan ook onder zijn kunnen als hij uit de doos komt. Dit zie je aan de licht opbrengst en het beeld ziet er een beetje doffig uit. Voor dit prijsniveau is het erg zonde om zo'n mooie projector zonder ISF-Kalibratie mee naar huis te nemen.

  • Voor ISF-Kalibratie

Na ISF-Kalibratie - Metingen

De menu structuur van de Epson EH-TW9200 is erg prettig tijdens het kalibreren van deze projector. Toch is het wel even worstelen om alles mooi recht te krijgen tijdens het kalibreren van deze projector. Heb je zojuist de Witbalance mooi strak getrokken en ga je na het afstellen van de CMS weer terug om de Witbalance te checken, dan kom je er vervolgens achter dat de Witbalance weer van zijn plek is, en dat geld ook andersom. Dit kan best een beetje frustreren, maar uiteindelijk kom je tot een balance tussen beide. Deze projector is dan mooi afgesteld in de REC709 standaard op D6500 Kelvin, met een gemiddelde Gamma van 2.3.

Ik heb Epson Super White aangezet om de Peak White vrij te geven. Hierdoor kan het Contrast (witniveau) iets omhoog, tot het moment dat één van de kleuren in de witbalance niet meer mee kan komen. Het zwartniveau is standaard ook wat onderdrukt, dus moest de Helderheid 1 stap hoger en ook dit heb ik met de Witbalance wat fijner afgesteld.

De projector presteerd het best in Gamma Mode -1. In Gamma Mode 0 is het ook erg mooi en helder, maar het beeld in G-1 is gewoon net wat dieper.

Alles zit na de ISF-Kalibratie mooi op zijn plek, al zou ik het liefst zien dat de metingen net iets strakker waren. Nog steeds zijn de kleuren niet helemaal tot in de hoeken te krijgen van de CIE kleurendriehoek wat wel jammer  is, gezien dat bv. Sony dit bij zijn VPL-HW55 perfect voor mekaar heeft. Toch heb ik een mooie driehoek kunnen neerzetten met het CMS systeem.

Ook de witbalance is niet zo strak als dat ik zou willen zien. Ook zie je bij de Gamma dat er op de 90 IRE een dipje zit. We hebben het hier over zeer kleine waardes die met het oog niet zichtbaar zijn. Kijk je naar de Gamut Luminace dan zie je dat de foutjes netjes tot onder de DeltaE 1 zijn te krijgen, terwijl je dit met het menselijk oog onder de DeltaE 3 al niet meer kan waarnemen.

* Projectors zijn meestal aan de Kalibratieverslagen te herkennen, omdat dit typisch de beperking en het gedrag van een bepaald model laat zien. Vergelijk de testuitslagen maar eens op verschillende reviewsites. Als een verkoper bij elke projector altijd een perfecte meting laat zien, zoals bv. een CIE-driehoek waar de kleuren altijd perfect op de hoeken staan, kun je terecht je vraagtekens zetten.

  • Na ISF-Kalibratie

Beeldprestatie in 2D

Ja ook voor deze Epson EH-TW9200 projector geld, dat hij na de ISF-Calibratie pas echt tot leven komt. Het beeld ziet er ontzettend goed uit. Het zwart is dusdanig diep dat het erg indrukwekkend is om naar een film te kijken.

Bij de sterrenhemel van bv. het begin van Transformers - Dark of the Moon en het begin van Star Wars EPVI stond ik met open mond te kijken hoe de sterren fonkelden tegenover de gitzwarte hemel. Details zijn goed zichtbaar en niets word onderdrukt. Het beeld oogt heel filmisch en kijkt zeer rustig. Epson heeft ook dit keer erg zijn best gedaan om een serieus mooie filmprojector te bouwen. Met een projector als dit wil je gewoon niet meer naar de bioscoop toe. Thuis ziet het er gewoon een stuk mooier uit en kun je pauzeren op het moment dat je het zelf wilt hebben.

De digitale projectors bij je lokale bioscooptheaters worden qua kalibratie vaak verwaarloost, en bij de analoge films die erg populair zijn, kijk je vaak naar een zoveelste kopie dat de kwaliteit die overblijft gewoonweg niet meer mooi is. Deze projector met z'n her-kalibratie service zorgt ervoor dat je altijd een perfect beeld hebt in jouw eigen thuisbioscoop.

* Hier wat foto's gemaakt met een compact camera om een indicatie van het beeld mee te geven. Ze doen natuurlijk geen recht aan wat de projector echt laat zien.

  • Batman Bankroof
  • Waterfals
  • Tron LightCicle Arena

Zwartniveau

Zoals ik al liet uitlekken,... is dit bij de Epson EH-TW9200 ontzettend goed en hiermee gaat Epson weer een stapje verder dan bij zijn vorige vlaggenschip. Zwart is echt zeer diep en dat is ontzettend mooi om te zien. Er zit hierdoor veel diepte in het gehele beeld. Als je een ingerichte bioscoop kamer hebt die echt donker is afgewerkt, dan presteert deze projector natuurlijk grandioos, maar ook in een huiskamer kun je dit erg goed zien, vooral tijdens donkere filmfragmenten.

  • Star Wars schepen

Schaduw en Details

Vroeger ging het verdiepen van het zwartniveau wel eens ten koste van de details in de donkere partijen, maar tegenwoordig wordt dit erg goed gedaan. Het zwart van deze projector is erg diep. Ondanks dat, laat deze projector elk detail in de schaduw of donkere partijen goed zien. Vanuit de doos is het wel licht onderdrukt, zowel in de donkere partijen maar tevens ook boven de 100 IRE wit (Peak White), maar dat is makkelijk te verhelpen en vooral na een ISF-Kalibratie komt alles er zeer goed uit. Dus dat zit bij deze Epson EH-TW9200 projector helemaal goed.

Helderheid in Ansi Lumen

Ja hier heb je iets waar ook deze Epson projector weer in straalt. Natuurlijk schaf je een projector als deze Epson EH-TW9200 als filmprojector aan. Toch kan hij in de andere modes tevens als echte lichtkanon dienen.

Gekalibreerd in de Natural mode met de lamp op Normal geeft deze projector een lichtopbrengst van 714 Ansi Lumen. Zet je hem in Eco Mode dan geeft hij op Natural nog steeds 566 Ansi Lumen. In Cinema Mode geeft hij iets minder en wel 554 Ansi Lumen. Wil je meer lichtopbrengst voor als je met wat vrienden gaat gamen met sfeerlicht aan, dan zet je hem gewoon op Livingroom  en heb je een lichtopbrengst van 1181 Ansi Lumen, lamp op Normal. Heb je echt veel licht nodig en wil je met je gordijnen open naar voetbal kijken dan heb je nog de Dynamic Mode. Deze geeft een lichtopbrengst van 1910 Ansi Lumen, Lamp op Normal. Hierin heb ik tevens het 3D afgesteld en daarin meet deze projector nog 1408 Ansi Lumen. Met de 3D bril op hou je gewoonlijk ongeveer maar een derde over.

Hier nog even overzichtelijk op een rij:
      714 Ansi Lumen - Natural Normal
      566 Ansi Lumen - Natural Low|
      554 Ansi Lumen - Cinema Low
    1181 Ansi Lumen - Livingroom Normal
    1910 Ansi Lumen - Dynamic Normal
    1408 Ansi Lumen - 3D (Dynamic) Normal
Je ziet dat deze projector heel wat licht kan geven voor zowat iedere situatie.

*Staar je niet blind naar de Ansi Lumen die fabrikanten voor hun product in de specificaties neerzetten. Deze vermelding is het uiterste van wat zo'n projector kan geven, maar totaal niet bruikbaar voor het serieus kijken naar film. Is de projector ISF-gekalibreerd om mooi natuurlijk videobeeld weer te geven hou je vaak maar een derde over van de aangegeven lichtopbrengst op de doos. In de meest optimale kijksituatie heb je dat ook absoluut niet nodig.

Frame Interpolatie

Dat doet Epson met deze Epson EH-TW9200 projector best goed. Ik heb hem standaard in Low staan en dat maakt het beeld zeer rustig om naar te kijken. Er zijn mensen die het flikkeren tijdens pans mooi vinden, omdat je dit in de bioscoop ook hebt. Ik hoor daar niet bij en ben blij dat dit word weggehaald en het beeld gewoon vloeiend loopt . Zeker tijdens het 3D kijken is de FI een welkome aanvulling, omdat het 3D met shuttersysteem toch altijd al wat onrustig is. Deze projector heeft wel een erg snelle shutter, maar de FI maakt dit nog wat rustiger. Zet je hem in de hoogste stand dan word het filmische beeld te realistisch als video en kan dit je uit de droomwereld halen. In de Low stand had ik daar praktisch geen last van.

* FI versoepelt de bewegingen als wanneer je een hogere Framerate zou hebben gehad om het schokkerige uit snelle bewegingen weg te nemen, vooral goed zichtbaar bij Pans.. Pans zijn zijwaartse of opwaartse bewegingen van de camera. Stel je een bus voor met vierkante ramen die van links naar rechts langs de camera rijdt. Hiervoor zijn 24 beelden per seconde gewoonweg te weinig om het vloeiend te laten verlopen. De vierkante ramen met kozijnen klapperen  schokkerig van links naar rechts. Oké,... dit heb je in de bioscoop ook, maar met de technieken van tegenwoordig hoeft dat niet meer.

Frame Interpolatie berekend die tussenliggende beelden uit en plaatst die fictieve beelden er tussen. Zet je Frame Interpolatie te hoog krijg je vaak rare effecten te zien en verandert het filmische beeld in een Soap achtig videobeeld en verlies je de droomillusie die de regiseur wilt neerzetten, maar op een laag niveau is het tegenwoordig erg mooi en geeft het rust in het beeld.

Zelf vind ik, nu veel regisseurs toch al digitale camera's gebruiken dat ze met 60frs of 120fps moeten gaan filmen. Een droomwereld creëren moet niet aan een beperking van 24 beeldjes per seconde vastgeplakt worden. Filmmateriaal was erg duur en om die reden hebben ze toendertijd gekeken naar wat de minimale hoeveelheid benodigde beeldjes zijn die ze per seconde nodig hebben om een rustig beeld te creëren. Dit kwam toen op 24 fps. (frames per seconde). Met de snelle filmstijl die van MTV is overgenomen is dit tegenwoordig eigenlijk niet meer voldoende. Daarom is bv. The Hobbit nu al in 48fps gefimd. Ze zijn hier dus al mee aan het experimenteren.

Super Resolutie

Dit is een mooie en betere sharpening functie die Epson toevoegt, en dit doet het erg goed, mits het niet te hoog word gezet. Zelf vind ik stand 2 het best, stand 3 zou ook nog kunnen, maar dat is wel de max hoor. Op een sharpening patroon begin je bij 3 al wat randvorming te zien in de fijnere details. Dit wil je eigenlijk voorkomen.

Beeldprestatie in 3D

Als 3D projector is dezeEpson EH-TW9200 erg goed. Het hoge zwartniveau van deze projector bewijst ook hier weer zijn nut. Dit zag er heel goed uit. Ook qua lichtopbrengst heeft deze projector de power om 3D mooi helder weer te geven. Hiermee bewijst deze projector weer eens erg veelzijdig te zijn. De projector gebruikt een Shutter Systeem dat tot 480Hz verhoogt kan worden. Op 480 Hz word het beeld heel heel rustiger, maar tevens een stuk donkerder. Als compromie hierin en gezien de hoeveelheid licht dat hij toch al geeft zou ik hem in het midden zetten 240Hz, wat best lekker kijkt.

Als basis voor het 3D heb ik de Dynamic Mode genomen. Ik heb deze projector wel door de 3D-bril afgesteld met een filter voor de kleur en tevens wat fijner afgesteld met de witbalance. Dit  zag er zeer goed uit. Deze projector is natuurlijk ook volledig ISF te kalibreren in 3D, maar dan verliest hij wel erg veel licht voor een Dynamic Mode. 3D is in verhouding tot 2D al erg donker dus hier zul je een overweging moeten maken. Ik was op deze manier al zeer tevreden.

Deze projector heeft ook voor het 3D Frame Interpollatie en dit is een mooie aanvulling om het nog eens rustiger te maken.

* Ook bij deze projector adviseer ik weer om bij het kijken naar 3D geen sfeerverlichting te gebruiken. Omgevingslicht dat niet mee flikkert met het 3D Shutter Systeem werkt als referentiepunt en maakt de 3D Shutter merkbaar en storend, in tegenstelling tot het licht dat van het scherm afkomt en de kamer oplicht, maar wel met deze frequentie mee flikkert en dus niet stoort.

Gamen

Om te gamen is deze Epson EH-TW9200 projector ook erg spectaculair. Het is wel belangrijk dat je in het Menu bij de 2e Tab genaamd Signal, de Image Processing van Fine naar Fast zet. Zet meteen de Iris en Frame Interpolatie uit en save deze setting in een Memorybank als Game. De volgende keer laad je de Memory Game en je kunt meteen beginnen.

Games zien er geweldig mooi uit met deze diepte in het beeld op mijjn 106" scherm. Tevens is gamen in 3D ontzettendindrukwekkend. Ik kan me zo voorstellen dat je met deze projector, ook gezien zijn lichtopbrengst in Dynamic Mode, in een gezellige sfeerverlichte ruimte met een projectiebeeld van 120" een geweldige gameavond gaat beleven met Grand Turismo, Halo of een familiespel op de Wii.

* Voor serieuze gamers die graag met een goede muis gamen omdat elke milliseconde telt is de beeldverwerking van deze projector wel te traag en is DLP misschien het overwegen waard.
Wil je dan toch gamen met een serieuze Ultra Black Cinema-projector is het misschien interessant om de Sony VPL-HW55ES te gaan bekijken die is met zijn beeld verwerking vrij snel.

Projectiescherm aanbeveling

Ja, hier moet je jezelf afvragen,... Waar koop ik deze projector voor? De lichtopbrengst in sommige Mode's is best groot van deze Epson EH-TW9200 / Epson EH-TW9200W projector. Kijk je in het donker dan kun je natuurlijk voor zo'n lichtere Dynamic Mode een 150" scherm aanschaffen, maar dat zou eigenlijk behoorlijk zonde zijn, en het idee alleen al doet zeer. Dit is een echte film projector. Ga je in een niet gekalibreerde dynamische Mode film kijken op een 150" scherm, dan doe je deze projector echt te kort. Het beeld in de gekalibreerde stand is veel te mooi om zo te verwaarlozen.

Voor een allround scherm, zou ik dus met deze projector adviseren niet groter te gaan dan een diagonaal van 106".

Ga je voor zo'n 106" projectiescherm, dan kun je de projector voor 2D eerst nog in Low Lamp Mode gebruiken en als deze lamp wat ouder word in Normal Lamp Mode, om zo het langst plezier te hebben van je projector. Als je dan een voetbal middag gaat houden met familie en vrienden, dan kun je in de Dynamic stand met dit 106" scherm behoorlijk wat licht aan laten in huis, of wat gordijnen voor indirect licht open laten op een niet-zonnige dag.
Ook 3D doet het nog behoorlijk goed op dit formaat, want 3D word natuurlijk al gauw te donker, vooral als je ook nog eens groter gaat..

Een 120" scherm zou ook nog gaan maar je raakt dan al wat van het sprankelende kwijt in het beeld. Toegegeven, je hebt wel nog steeds meer lichtopbrengst dan in menig bioscooptheater, maar het doel is om te streven naar mooier dan dat. Met deze projector kan dat.

Je zult de projector dan ook meteen in de Normal Lamp Mode moeten gebruiken. Dat is qua levensduur van de lamp niet zo erg, maar hierin is de projector toch wel wat meer hoorbaarder natuurlijk. 3D is voor de meesten dan wel meteen op het randje en wordt al gauw te donker als de lamp veroudert. Ook word het verschil met lichtopbrengst tussen 2D en 3D groter, dan dat je 2D op Eco en 3D op Normal Lamp Mode kijkt.

Je zou dan wel nog steeds op hetzelfde scherm voetbal kunnen kijken met je vrienden in een verlichte kamer, maar houd de verlichting dan wat sfeervoller en bv. het liefst achter het scherm. (Ambi-Light)

Garantie

De garantie voorwaarden zijn best royaal. Je krijgt 2 Jaar garantie op deze projector, wel op basis van zelf binnen brengen. Op de Lamp zit 3 Jaar garantie of 3000 uur.

Conclusie

Epson heeft een ontzettend mooie film-projector gebouwd, genaamd de Epson EH-TW9200. Naast zijn verbluffend goede beeld kwaliteit is hij tevens zeer veelzijdig. Het uiterlijk is oogstrelend en misstaat zeker niet in een woonkamer. Hij is tevens in de witte uitvoering leverbaar Epson EH-TW9200W wat voor aan een wit plafond minder opvallend is, en heeft dan zelfs een Wireless HDMI mogelijkheid die meteen als 5x HDMI Switcher kan dienen, iets wat juist voor in een woonkamer erg makkelijk kan zijn, bv. om even snel een Spelcomputer, Laptop, of Media Player aan te sluiten.

Heb je een speciaal daarvoor ingerichte goedverduisterde bioscoop ruimte, dan presteert deze projector helemaal geweldig. Het beeld van de Epson EH-TW9200 is zeer diep en je wilt waarschijnlijk niet vaak meer naar de bioscoop toe, als je deze projector eenmaal hebt neergezet.

In zijn verschillende Modes heeft deze Epson EH-TW9200 tevens een hoop lichtopbrengst. Voor het kijken van film kun je hem in Eco Mode gebruiken en is hij meteen behoorlijk stil. Heb je visite en wil je wat sfeerlicht erbij, dan heeft deze projector hier in Livingroom Mode of Dynamic Mode wel de lichtopbrengst voor om dat te kunnen doen.

Ook in 3D is het beeld ontzettend mooi om te zien en dit doet hij gewoon in FullFrame 1080/24P of de andere gangbare 3D formaten en met zijn Frame Interpolatie in 3D is het nog eens erg rustig om naar te kijken. 

Tijdens concerten, de sportavonden en het WK of EK zet je hem gewoon in Livingroom Mode of op Dynamic Mode, zo zit je er gewoon bij en wordt het een reuze gezellige tijd. Koop maar vast een reserve voordeur, want jij wordt straks dusdanig populair dat jouw huidige wordt platgelopen.

Als je geïnteresseerd bent in deze projector kun je terecht bij Mediasluis.

Vergelijking: Epson EH-TW9200/Epson EH-TW9200W vs Sony VPL-HW55ES

Dit is een Titanen-strijd tussen de twee meest populaire videoprojectors van dit moment, de Epson EH-TW9200  / Epson EH-TW9200W  en de Sony VPL-HW55ES. Er zijn altijd een hoop personen die hun keuze hierin niet weten te maken.

Dit zijn projectors met twee verschillende technieken.
- Epson gebruikt voor zijn Epson EH-TW9200  / Epson EH-TW9200W  een 3 LCD Chip techniek.
Bij LCD gaat het licht door de panelen heen, en dus moet elke pixel langs de rand worden aangestuurd met 'zeg maar een dun draadje', waardoor elke pixel wordt afgekaderd en zichtbaar is. Omdat we het hier over een Full HD projector hebben, moet je wel dichter bij het scherm gaan staan dan dat je zou doen tijdens het kijken van een film.
- Sony gebruikt voor zijn Sony VPL-HW55ES een LCoS techniek, genaamd SXRD.
Bij SXRD wat reflectief werkt, wordt elke pixel van achteren aangestuurd, waardoor er geen sprake is van een afkadering. Hierdoor zijn de pixels vrijwel onzichtbaar, zelfs van dichtbij, en dit oogt meer als analoge film. Door deze reflectieve techniek ogen kleuren ook erg mooi en zacht.
De Sony VPL-HW55ES is extreem goed en geeft alles weer met een soepelheid dat ongekend is. 

Het zwartniveau ligt van beide projectors ongeveer gelijk, al is het native zwart van de Epson EH-TW9200  / Epson EH-TW9200W  wel iets donkerder. Toch is dit tijdens het filmkijken in de meeste scenes niet altijd zichtbaar en ziet de Sony VPL-HW55ES er soms juist weer wat dieper uit. Dit komt door de beeld technieken die beide projectors toepassen om het beeld dynamisch weer te geven. Één van deze technieken is bv. een automatische Iris. Deze kun je bij de Epson EH-TW9200  / Epson EH-TW9200W af en toe zien en horen werken en ga je er op letten kan dit voor sommigen storend zijn. Bij de Sony werkt dit erg soepel.

De Sony VPL-HW55ES is een projector die gekalibreerd ontzettenmd helder is en meer licht geeft dan de Epson EH-TW9200  / Epson EH-TW9200W. Door die enorme lichtopbrengst ziet de Sony VPL-HW55ES  er gewoon veel dynamischer uit. Hierdoor kan de Sony VPL-HW55ES voor het serieus kijken naar film ook een groter scherm aan. In de Normal Lamp Mode is de Sony VPL-HW55ES ook nog eens fluisterstil ten opzichte van de Epson EH-TW9200  / Epson EH-TW9200W die in de Normal Mode  wel hoorbaar is, al is ook die nog steeds niet storend hoor. Daarentegen kan de Epson EH-TW9200  / Epson EH-TW9200W met zijn Dynamic Mode wel weer meer licht geven voor tijdens het kijken naar Sport en in dat soort situaties als een echte lichtkanon dienen.

3D is op beide projectors ontzettend mooi en rustig, maar op de Sony VPL-HW55ES  toch wel net wat helderder,... zeker ISF-Gekalibreerd een lust voor het oog. Sterker nog,... voor serieuze 3D liefhebbers, zoals 3D-Fotografen en 3D-Videografen, is de Sony VPL-HW55ES toch wel de projector om te overwegen, omdat het tevens door de SXRD techniek zeer analoog overkomt. Beide projectors hebben tevens Frame Interpolatie en is ook bruikbaar tijdens het kijken naar 3D.

De Sony VPL-HW55ES heeft een functie dat Reallity Creation heet, wat een zeer slimme techniek is om het beeld meer diepte en scherpte te geven. Dit komt rechtstreeks van zijn grotere 4K broer (Sony VPL-VW500) en werkt fenomenaal.

De Epson EH-TW9200  / Epson EH-TW9200W  heeft Super Resolution, dat als je het niet verder zet dan 2 ook erg mooi is, maar niet van het kaliber als dat van de Reallity Creation van de Sony VPL-HW55ES. Het nadeel van de Reallity Creation is weer dat het de foutjes in films met een slechte transfer met bv. veel filmkorrel ook duidelijker laat zien.

De electronische lens afsluiting van de Epson EH-TW9200  / Epson EH-TW9200W  is wel zeer slim opgelost. Hier kan Sony weer wat van leren, want op de Sony VPL-HW55ES is de lensdop niet bruikbaar zonder dat je de focus ontregeld.

De Epson EH-TW9200W ligt qua prijs gelijk aan de Sony VPL-HW55ES, maar heeft voor dat geld wel meteen Wireless HDMI met een 5x HDMI Switcher ingebouwd, waarmee je zowel wireless verbonden kunt zijn als met een analoge HDMI Out en deze werkt heel erg goed. Dit is ontzettend hamdig om lange bekabeling te omzeilen dat ook best prijzig is, maar ook erg makkelijk om even een Laptop of Gameconsole aan te sluiten zonder kabels te hoeven trekken. Sony kan dit wel ook als optionele accessoire leveren.

Als laatste puntje, en ook niet echt onbelangrijk,... Het uiterlijk is van beide projectors erg mooi, maar de Epson EH-TW9200  / Epson EH-TW9200W staat met zijn indrukwekkende design toch echt wel bovenaan vind ik.

  • Harderwater 50, 2993 DW Barendrecht
  • T 0180 85 33 91 - M 06 456 50 925
  • info@mediasluis.nl
NeverDull