Review: BenQ W1400 / BenQ W1500 25/01/14

De BenQ W1400 en BenQ W1500 zijn eigenlijk hetzelfde, met het grote verschil, dat de BenQ W1500 ingebouwde Wireless HDMI heeft en tevens een veel betere garantie service meegeleverd krijgt wat het dan toch een mooier product maakt. De projector die ik hier bespreek is de BenQ W1500, maar op deze 2 extra's na geld alles uit deze review ook voor de BenQ W1400.

* De BenQ W1500 is qua basis dezelfde projector als de BenQ W1070 die ik eerder heb gereviewd, maar dan met betere onderdelen. Daarom zul je het één en ander herkennen uit die review.

Het uiterlijk van deze projector is een beetje conventioneel. Kijk je naar zijn uiterlijk dan lijkt er op het eerste gezicht niets bijzonders aan te zijn. Zet je hem aan, dan zul je opkijken en meteen zien dat deze projector meer in huis heeft dan verwacht.

Hier een link van een leuke video die laat zien waar deze projector zoal op gedoeld is:
http://www.youtube.com/watch?v=qLrU9t3cIAs

Nog steeds doet een DLP projector het in lichtere scenes, waar andere systemen hun Iris helemaal moeten open gooien nog altijd bijzonder goed en deze Dark Chip 3 met 6x Speed Wheel (3x Speed met RGBRGB Kleurschijf) maakt dit weer eens waar. Er was een tijd dat je voor deze specs bij een DLP heel wat geld moest neertellen. Met deze 6x Speed Wheel is meteen ook het regenboog-effect vrijwel volledig geëlimineerd.

Oké,... DLP heeft lange tijd zijn faam genoten om het diepere zwart, maar heeft nu wel zo'n beetje zijn top bereikt en is sinds een jaar of 3 door de wat duurdere LCD en LCoS projectoren voorbij gestreefd in het zwart niveau. Dit is dus geen Deep Black projector voor een serieuze ingerichte bioscoopkamer, die tegenwoordig rond de €2600 al beginnen (bv Epson EH-TW9200), maar voor in een woonkamer met sfeerverlichting waar je een goedkopere klasse projector kunt gebruiken,  is dit toch wel een geweldig apparaat om te hebben. Alle waar dus naar zijn geld, al krijg je hier best veel waar.

De look van het geprojecteerde beeld is niet zo filmisch zoals je in de bioscoop verwacht, maar meer zoals een TV oogt, maar dan levens groot. Een hoop mensen vinden dit juist geweldig, terwijl er ook veel mensen zijn die het zo filmisch mogelijk willen hebben en die zullen juist weer voor LCD of zelfs LCoS gaan. Wel heb je met deze projector als het ware wel een zeer indrukwekkende 3D TV van minstens 106".

De projector wordt compleet geleverd met 3D bril, Wireless HDMI en een mooie tas, wat hem ook nog eens handig maakt om mee te nemen.

  • BenQ W1500
  • Tas
  • BenQ W1500 set

Speakers

Deze projector heeft 2x 10W Speaker: aan boord. Niet echt om een kamer indrukwekkend mee te vullen, maar wel zeer goed bruikbaar Hierdoor is het wel makkelijk om hem met bv. een  Media Player ergens voor een filmshow neer te zetten.
-Een kinderkamer tijdens een feestje.
-Even op een tefel om bv. gezellig te gamen.
Voor serieus film kijken is een surroundsetje met Subwoofer wel spectaculairder natuurlijk. Bij groot beeld hoort immers ook groot geluid.

Lens

De lens is een beetje raar en steekt met zijn bolling behoorlijk naar buiten. Dat deze lens van glas is en hierdoor beter presteerd dan zijn goedkopere broertje de BenQ W1070, maakt dit weer helemaal goed.

Het focussen gaat via de lens zelf aan de voorkant of via een gleuf aan de bovenkant van de projector. Dit luistert erg nauw en kost even wat tijd. Ook het in- en uitzoomen van lens vind hier plaats, maar hiervoor steekt er een palletje uit en is hierdoor wat makkelijker te doseren.

  • Lens
  • Focus en Zoom

Lensafdekking

Deze BenQ W1500 projector heeft een lensdop, maar die is net wat slimmer dan bij de BenQ W1070, want deze dop gaat in de lenskast zelf zonder dat je de lens zelf hoeft aan te raken. Hiermee blijf de Focus netjes op zijn plaats staan. De bolle uistekende lens is natuurlijk uitnodigend voor stof dus de lensdop is wel nodig als de projector een standaard plaatstje heeft. Anders wordt het afstoffen en opnieuw focussen. Heel netjes.

  • Lensdop uit
  • Lensdop in

Lens Shift

Achter de lens zit een klepje dat je kunt indrukken en dan klapt het open. Daar vind je ook hier een heuse Lens Shift, met een mooi draaiknopje. Dit werkt goed genoeg en net iets mooier dan bij de W1070. De Lens Shift vind ik een enorme plus, voor een DLP, want dat kom je niet vaak tegen,... zeker niet in dit prijsniveau.

Ook hier werkt de Lens Shift alleen verticaal, en zul je dus de projector met de lens op het hart van het scherm moeten plaatsen. De offset is hetzelfde als bij de W1070. Het midden van de lens projecteerd een beeld vanaf de onderkant van het scherm (Projector op tafel) en dit is dan met de Lens Shift naar boven te schuiven. Op mijn 106" scherm (129cmx230cm) heb je dan zo'n 15 cm speling.

  • Lens Shift

Keystone

Keystone heeft deze projector ook, maar wil je nooit gebruiken natuurlijk, omdat de projector dan moet interpoleren en dit gaat al gauw ten koste van je resolutie en degradeert het beeld al snel van Full HD naar DVD kwaliteit.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is zeer compact, had misschien iets groter gemogen, maar werkt toch wel prettig. De afstandsbediening heeft tevens verlichting zodat je ook in het donker kunt zien wat je nodig hebt. Uiteindelijk leer je zonder te kijken waar de knopjes zitten, maar heel af en toe druk je wel eens op een verkeerde knop en hoop je maar dat je geen belangrijke setting verschuift. Met een proffessionele ISF-Kalibratie is dit wel op slot te zetten. Het voordeel van deze wat kleine afstandsbediening is natuurlijk wel dat het gehele pakket compact blijft om mee te nemen. Ik bedoel,... je stop alles in de mooie bijgeleverde tas met de nodige accesoires en Media Player en op naar jouw volgende show.

 

  • AB
  • BenQ W1500 Afstandsbediening met licht

Bedieningspaneel

Bovenop de projector vind je de bedieningsknoppen om de basis instellingen van de projector te kunnen bedienen.

3D Bril

Deze projector wordt met één BenQ New Glasses II DGD4 3D Bril erbij geleverd. Deze 3D bril is zeer compact en ziet er goed uit. De bril voelt goed aan, maar aan de binnenkant van de brede poten zit de afdekking van de electronica en dit voelt een beetje dun/slappig aan en kraakt als je het aanraakt. Dit zal wel meevallen hoor en is natuurlijk gedaan om het gewicht te drukken. Want het gewicht is hierdoor wel zeer laag.

De bril zit gemakkelijk op je neus, zelfs over je gewone bril heen en irriteerd niet, ook niet na lang kijken. (Ik ben zelf wel een brildrager.) De glazen zijn vrij breed gevormd maar meestal kijk je 3D in breedbeeld en we konden de hoeken van het scherm goed zien.

Het laden geschied gewoon door een mini USB die je erbij krijgt maar meestal ook wel bij iedere PC hebt liggen.

Even klikken en de bril gaat aan. Nog eens kort klikken dan wissel je links en rechts om, wat ikzelf liever alleen op de projector zou instellen. Veel mensen weten niet wat ze doen en komen ze dan een keer bij je kijken, dan zeggen ze soms ook niet dat het beeld binnenstebuiten zit, en dan achteraf klagen dat het tegenviel. Dat wil je niet als je trots je mobiele 3D bioscoop gaat showen.

  • BenQ New 3D Glasses II

Wireless HDMI

Deze BenQ W1500 projector kreeg draadloze HDMI mee. De ontvanger zat ingebouwd in de projector. De zender was een soort sticky dat je in de HDMI OUT van je Player stopt. Er zit een Mini USB aansluiting aan de zijkant om met Power gevoed te worden. Deze USB kabel kon dan in de USB uitgang van je player, of in de adapter die erbij zit. Ik was wel erg verrast te zien hoe compact het nu al is.

Helaas is de BenQ W1500 variant afgeschaft, maar kun je voor ditzelfde bedrag de BenQ W1400 en de losse BenQ WDP01 Wireless HDMI-Kit krijgen (Zie foto 2), welliswaar niet zo compact, maar wel met een nog mooier resultaat en HDMI Switcher mogelijkheid.

De BenQ WDP01 is een erg mooie kit, waarmee je een lange HDMI kabel kunt vervangen door een draadloos HDMI systeem. Het betreft hier een losse zender die je aan de HDMI OUT van je apparatuur verbind en ontvanger die je aan de HDMI van bv. je projector hangt.

De voeding zit er los bij voor zowel de zender als de ontvanger, maar de ontvanger kan ook met een gevoede USB worden verbonden.

Het resultaat is erg goed.
- Er zit meteen een HDMI switcher in de transmitter, die via de afstandsbediening is te switchen.
- Ook heeft hij naast het Wireless HDMI nog een extra HDMI OUT voor bv aan een TV

Ik heb een lagtime meting gedaan en was perplex,... absoluut geen vertraging in lagtime. Dit was gemeten met een 3 meter lange HDMI kabel rechtstreek naar de projector, en daarna diezelfde kabel met aan het uiteinde de transmitter die het signaal naar de ontvanger stuurt. Dit was verbluffend goed.

Het signaal is erg sterk en bij een gelijkvloerse woning komt het gemakkelijk door de muren heen. Zo kun je bv. je TV rechtstreeks op de analoge uitgang zetten en de Wireless ontvanger in een kamer verderop aansluiten.

Lees meer over de BenQ Wireless HDMI Transmitter in de uitgebreide Wireless HDMI Transmitter review Hier

  • BenQ Wireless HDMI Sticky
  • BenQ WDP01

Aansluitingen

Aansluitingen zijn er voldoende aanwezig:
2x HDMI IN's, Component, Super VHS en Composiet met audio RCA IN en Mini Jack IN en OUT., een 12V trigger en een RS232 Module,mini USB voor service, en een PC aansluiting, ingebouwde 3D Transmitter en ingebouwde Wireless Transmitter.

  • BenQ W1500 Aansluitingen

Lamp

Er zit een 240WBenQ 5J.J8W05.001 lamp in deze projector. Hierdoor geeft deze projector een enorme boost aan licht. Logisch dat de ventilator dus zijn best moet doen. Deze Lamp gaat in Normal Mode 3500 uren mee. In Eco Mode 6000 uren, wat best een prestatie is. De tijd zal moeten bewijzen of dit echt gaat lukken. Garantie op de lamp is 2000 uur. Er is nog een variabele Eco mode die een levensduur heeft van 5000 uren, maar de werking is niet echt zichtbaar interessant. Ik zou dus of voor Normal Mode gaan, als je het licht nodig hebt, of voor Eco als je een dieper zwart wilt hebben en een levensduur van 6000 uur op de Lamp. Ik ben hier best positief over.

Lichtlekkage

Ja, dat heeft hij wel, vooral schuin naar de zijkant, zo'n 45 graden naar voren. Op het scherm zelf niet. Bedenk wel,... dit is geen Ultra Black Projector dus word hij hoogstwaarschijnlijk ook niet in een diep donkere kamer geplaatst. Daarom vond ik dit eigenlijk ook niet storend.

Ventilatie en geluidsniveau

De ventilator van de W1500 is wel echt hoorbaar, vooral in de Normal Lamp-Mode. Zelf hebben we een zeer stille projector en dus viel het des te meer op, maar tijdens het filmkijken stoorde het mij eigenlijk niet. Dit scheelt natuurlijk per persoon, en als jij je besluit te ergeren,...

Projectorfuncties en Menustructuur

Het menu is hetzelfde als bij de W1070 en is goed overzichtelijk met de hoofdtabs van links naar rechts en mogelijkheden van boven naar beneden. De taal van de projector is ook in het Nederlands te zetten. Tijdens het kalibreren kun je het menu goed instellen, bv. de tijdsduur van het menu, hoelang het in beeld blijft, ook blijvend, tot je hem handmatig weer wegdrukt. Het menu is op 5 punten van het scherm te verplaatsen, in het midden of één van de hoeken van het beeld. Ik heb hier even snel nog een foto van kunnen maken voor de projector terug ging. Tijdens het kalibreren is dit verplaatsen erg handig, want in het midden staat zo'n menu nogal in de weg met de testpatronen.

Het menu zit vrij logisch in elkaar en alles is makkelijk te vinden. ISF kalibratie is met de ISF Code te openen en heeft een Dag en Nacht kalibratie memory en de toetsen zijn voor ISF te locken. Als dit niet geopend wordt zie je het ook niet tussen de Modes staan. Ook buiten het ISF kun je als serieuse hobbyist aan de slag, want ook dan is de goedwerkende Witbalance en CMS bereikbaar. 
Op foto 2 zie je het menu van de Witbalance en op foto 3 het menu (per kleur) van het CMS.

  • Menuplaatsing
  • BenQ W1500 Witbalance
  • BenQ W1500 CMS

Modus

Dynamic, Standaard, Cinema, User 1, User 2, User 3, 3D, (ISF Night en ISF Day)

Uit de doos - Metingen

Voor wie niet bekend is met ISF-kalibratie is dit stuk misschien erg interessant:
Wat is een ISF-kalibratie en waarom zou ik voor zo'n ISF-service kiezen?

Ziet er goed uit maar niet geweldig,... de kleur is niet realistisch en je mist wat diepte die een Greyscale kalibratie toevoegt. Zet je de projector op standaard-mode wat het dichtst bij D6500K zit en zet je Brilliant Color uit dan word het echt al een stuk realistischer. Wit en Zwart zijn beide onderdrukt, maar ook dat is met bv. een DVE-Blu-Ray Disk af te stellen. Maar na een ISF-Kalibratie schittert deze projector helemaal.

Zoals je hieronder ziet loopt het RGB van de Witbalance van 0 tot 100 IRE nogal uiteen. Zet je dit recht dan geeft dat de projector veel meer diepte. Je ziet dat groen en blauw over de DeltaE 40 zitten, terwijl je het boven de DeltaE 3 al gaat zien met je ogen. Het  RGB en CMY op de kleuren driehoek zitten aardig goed, maar niet helemaal op hun plek. (straks meer hierover) Gelukkig is deze projector erg compleet en heeft het zelfs een CMS (Color Management Systeem) meegekregen. Er zijn merken die dit onder de €3000 nog niet toevoegen. 

  • BenQ W1500 Pre-Calibration

Na ISF-Kalibratie - Metingen

Deze BenQ W1500 projector is vrij stabiel te kalibreren en ziet er na een ISF-kalibratie erg goed uit. De Witbalance is perfect recht te trekken zoals je kunt zien en  het RGB van de witbalance loopt zeer mooi naast elkaar van 0 tot 100, met een gemiddelde Gamma van 2.4. Bij de Dynamic Range test crushed de projector boven de 100 IRE (van witniveau 235 tot 255) wel meteen, maar tot deze grens is het zeer goed in te stellen. Tijdens het filmkijken zul je dit niet echt merken, want de videostandaard is afgesteld tot deze grens en gaat van 16 tot 235, en dit laat de projector perfect zien.

De Saturatie is niet van elke kleur goed op zijn plek te krijgen. De Saturatie van deze projector was net te klein om echt de hoeken van de CIE driehoek te halen. Hier is bij deze projector verder niets aan te doen. Zowel de Luminantie van het RGB als de Tint van CMY was wel heel netjes onder de DeltaE 1 te zetten. Het punt waarbij je het verschil met het blote oog niet meer kunt zien is onder de DeltaE 3, dus daar zit deze projector na kalibratie ver onder. Het uiteindelijke resultaat is erg goed.

* Projectors zijn meestal aan de Kalibratieverslagen te herkennen, omdat dit typisch de beperking en het gedrag van een bepaald model laat zien. Vergelijk de testuitslagen maar eens op verschillende reviewsites. Als een verkoper bij elke projector altijd een perfecte meting laat zien, zoals bv. een CIE-driehoek waar de kleuren altijd perfect op de hoeken staan, kun je terecht je vraagtekens zetten.

  • BenQ W1500 Post-Calibration

Beeldprestatie in 2D

Ik was erg verrast met hoe deze projector presteerde. Het dynamische beeld in de lichte scene's zijn erg mooi. Zoals ik al eerder had beschreven geeft deze DLP het gevoel alsof je naar een levensgrote TV zit te kijken. Ik kan me zo voorstellen dat gezien de prijs, veel jongeren ook deze projector verkiezen boven een TV op hun slaapkamer. Hiermee zul je zeker indruk maken op je vrienden tijdens sport, games of een filmavond. Je kunt het verschil tussen de kunstof lens van de W1070 en de gecoate glasen lens van deze W1500 duidelijk zien aan de extra diepte in het beeld.

Kijk je veel Sci-Fi of Horror waar veel donkere scenes in voorkomen, dan is dit natuurlijk geen vergelijk met de duurdere klasse Ultra Black Projectors. Een Iris-systeem zou hier misschien wat verbetering in kunnen aanbrengen. Toch vond ik het zwart van deze projector niet zo storend als veel concurerende modellen in deze prijsklasse. Ook de scherpte was indrukwekkend te noemen. DLP heeft met zijn enkele beeld-chip geen last van convergentie wat het beeld zachter maakt, daarom oogt DLP altijd erg scherp en dat is ook hier erg goed te zien.

Deze projector heeft veel vermogen om een helder beeld te toveren. Het is een projector die je gauw gewoon met wat matige sfeerverlichting, het best achter het scherm, zal gebruiken om gezellig met de familie een mooie avond te beleven. Het beeld blijft dan nog steeds erg dynamisch en behoud gezien het zwartniveau alle details.

Zwartniveau

Deze projector valt met zijn zwartniveau niet onder de Deep Black projectors, maar ziet er dusdanig uit dat er voor het kijken van films goed mee te leven valt. Vergeleken met concurerende modellen tot wel 2x zo duur, presteert deze projector dusdanig goed dat hij het ze zeer moeilijk maakt.

De Lamp Mode heeft wel direct invloed op het zwart niveau. Alles gaat in zijn geheel omlaag wanneer je van Normal Mode naar Eco Mode gaat. 

Schaduw en Details

Ondanks dat het geen Ultra Black projector is geeft dit apparaat een beeld dat zeer gedetailleerd is en alles goed laat zien, ook de details in de donkerste partijen. Deze projector oogt zelfs gedetaileerder dan zijn kleinere broer W1070 wat zeker ook met de lens te maken heeft.

(Foto is gemaakt met een compact camera.)

  • Death Star

Helderheid in Ansi Lumen

Deze BenQ W1500 projector is zeer helder:

- Hij gaf in Standaard Mode met de Lamp op Normal. een gekalibreerde lichtopbrengst van 915 Ansi Lumen. Met Brilliant Color aan 1206 Ansi Lumen. 
- In Eco Mode is de lichtopbrengst 574 Ansi Lumen en met Brilliant Color aan 941 Ansi Lumen.

Ook met Brilliant Color aan zag deze projector er goed uit. Je hebt met BC een extra boost aan licht indien je alles uit je projector wilt halen als je dat extra beetje licht nodig hebt.

Deze projector geeft zeker meer licht dan de BenQ W1070. Waarschijnlijk zullen de betere onderdelen hier wat voordeel in leveren. Een duurdere lens bv. laat vaak meer licht door dan een goedkopere lens. Er zijn fotografen die graag 5x zoveel meer betalen voor een lens die meer lichtgevoelig is dan de goedkopere variant. Ten opzichte van kunststof lenzen laat glas meestal meer licht door.

In een sfeerverlichte kamer (licht achter het scherm) zag het er perfect uit op mijn 106" HC scherm, maar met de lichtopbrengst van deze projector, kun je in een verduisterde kamer gemakkelijk een 130" scherm vullen met nog steeds een mooi beeld.

- In dynamic Mode heeft deze projector een ongekalibreerde lichtopbrengst van 1120 Ansi Lumen, wat zelfs lager ligt dan de gekalibreerde standaard Modes.

Ik zou tijdens het voetbal dus lekker de gekalibreerde Mode gebruiken en de sfeerverlichting toevoegen tot het niveau dat het nog mooi blijft. Ook hier zie je dat een kalibratie in veel factoren de projector ten goede komt.

In 3D Mode kun je niet wisselen van start instelling. Vaak begin ik het 3D vanuit Dynamic Mode af te stellen, omdat je zoveel mogelijk licht wil overhouden. Dit is met deze projector niet mogelijk. De projector gebruikt hiervoor echt een aparte instelling en voegt tevens veel rood toe aan het beeld. Wel heb ik de kleur en Tint kunnen bijstellen met een Blauwfilter.

- In 3D geeft de projector 733 Ansi Lumen. De 3D-bril neemt zoals gewoonlijk veel licht weg, en hou je meestal maar een derde over.

Frame Interpolatie

De Frame Interpolatie van deze projector is een welkome aanvulling. FI berekend de tussenliggende beelden als wanneer je wel een hogere Framerate zou hebben gehad om het schokkerige uit snelle bewegingen weg te nemen, vooral goed zichtbaar bij Pans.

Pans zijn zijwaartse of opwaartse bewegingen van de camera. Stel je een bus voor met vierkante ramen die van links naar rechts langs de camera rijdt. Hiervoor zijn 24 beelden per seconde gewoonweg te weinig om het vloeiend te laten verlopen en dit gaat dan met schokken gepaart. Oké,... dit heb je in de bioscoop ook, maar met de technieken van tegenwoordig hoeft dat niet meer.

Frame Interpolatie berekend die tussenliggende beelden uit en plaatst die fictieve beelden er tussen. Dit maakt het weer vloeiend om naar te kijken. Zet je Frame Interpolatie te hoog, dan krijg je vaak rare effecten te zien en verandert het filmische beeld in een Soap achtig videobeeld en verlies je de droomillusie die de regiseur wilt neerzetten, maar op een laag niveau is het tegenwoordig erg mooi en geeft het rust in het beeld. Ik vind het er op Low goed uitzien en de rust die het creëert zeker het gebruik waard.

Zelf vind ik, nu veel regisseurs toch al digitale camera's gebruiken dat ze met 60frs of 120fps moeten gaan filmen. Een droomwereld creëren moet niet aan een beperking van 24frs vastgeplakt worden. Filmmateriaal was erg duur en om die reden hebben ze destijds gekeken naar wat de minimale hoeveelheid benodigde beeldjes zijn die ze per seconde nodig hebben om een rustig beeld te creëren. Dit kwam toen op 24 fps. (Frames Per Seconde) Met de snelle filmstijl die van MTV is overgenomen is dit tegenwoordig eigenlijk niet meer voldoende. Daarom is bv. The Hobbit nu al in 48fps gefimd. Ze zijn hier dus al mee aan het experimenteren.

Beeldprestatie in 3D

Ziet er zeer goed uit. Het 3D systeem werkt op 144Hz, wat een 6x voudige vermeerdering is van 24P Dit maakt het 3D zeer rustig om naar te kijken. Frame Interpolatie werkt ook gewoon tijdens 3D en maakt het geheel zelfs nog rustiger om naar te kijken.

De projector gebruikt als uitgangspunt een eigen instelling voor 3D die jammer genoeg niet te wijzigen is. Tevens voegt hij er veel rood bij. De lichtopbrengst hiervan ligt ook lager dan de gekalibreerde filmstand. Toch ziet het 3D er ook qua lichtopbrengst gewoon goed uit, zelfs op mijn 106" HC scherm.

Ik adviseer altijd om geen sfeerverlichting te gebruiken bij het kijken naar 3D. Omgevingslicht dat niet mee flikkert met het 3D Shutter Systeem werkt als referentiepunt en maakt de 3D Shutter merkbaar en storend, in tegenstelling tot het licht dat van het scherm afkomt en wel meeflikkert en dus niet stoort.

Maak je zelf 3D foto's of Video's zoals veel leden van de NVvS, dan is het wel erg leuk om een presentatie te geven buitenshuis met deze projector die gemakkelijk mee te nemen is. Wel zul je dan een aantal 3D brillen moeten aanschaffen wat best prijzig kan worden. (Voor serieus goede 3D Projectie blijft de Sony VPL-HW55ES en de Epson EH-TW9200 tot nu toe wel echt het neusje van de Zalm, vooral ook qua lichtopbrengst, waarbij de Sony met z'n SXRD panelen ook nog heel analoog overkomt wat Film- en fotografen heel blij zal maken.)

Gamen

Voor computergames is deze projector zeker zeer goed bruikbaar. DLP projectors zijn wat dat betreft vaak erg snel in signaalverwerking. Voor serieuse gamers die graag met een goede muis gamen omdat elke milliseconde telt is het nooit voldoende, maar misschien wel de moeite waard om bij deze projector eens uit te proberen. Zet wel de FI uit voor het gamen, om de beeldbewerking nog eens sneller te laten verlopen. De meeste gamers zullen wel tevreden zijn met de snelheid van deze projector.

Projectiescherm aanbeveling

De lichtopbrengst is groot van deze BenQ W1500 projector. Je kunt natuurlijk een 130" scherm aanschaffen, maar je wilt wel een plaatje hebben dat echt van het scherm spat.

Gezien dat dit een projector is met goed zwart, maar geen Ultra Black projector, adviseer ik om  een HC scherm te gebruiken. Dit verdiept het zwart in het beeld en komt het geheel ten goede.

Kijk je veel 3D, of 2D met wat sfeerverlichting aan,... hou het dan bij 106" of iets kleiner als je in Eco Mode projecteert. Ook in zulke sfeerverlichte situaties compenseert een HC scherm de diepte van het beeld iets.

Ga met deze projector niet te klein, want je wilt ook niet met een zonnebril op moeten kijken.  Kijk je graag in het donker, dan kun je best tot 130" gaan of misschien groter. Je wilt alleen geen dof plaatje, juist niet met DLP, dus oneindig het beeld rekken gaat uiteindelijk ten koste van de punch in het beeld en dat is reuze zonde. Een andere factor is; Een scherm kost natuurlijk ook wat, en naarmate je groter gaat word een scherm aanzienlijk duurder. Je kunt je dus afvragen of dat wel interresant is voor een projector met dit bedrag.

Garantie

Dit is bij de BenQ W1500 echt fantastisch en verschilt wel met de BenQ W1400.
- Bij de BenQ W1400 krijg je 2 jaar garantie op basis van Pick-up Repair and Return, dus wordt hij thuis opgehaald, gemaakt en teruggebracht op het moment dat er iets met je projector zou gebeuren.
- Bij de BenQ W1500 krijg je 3 Jaar garantie op basis van Pick-up Repair and Return. Tevens krijg je het eerste jaar een vervangend leentoestel, zodat je in de tussentijd niet zonder zit.

Bij beide projectors zit er op de lamp 2000 uur of 12 maanden garantie, afhankelijk van wat er het eerste plaatsvind. Dit ziet er erg netjes uit, want zeg nou zelf,...  De nazorg hoort toch ook bij het gehele pakket dat je koopt en voelt bij BenQ meteen goed. Hiermee straalt BenQ vertrouwen uit in hun eigen product.

Vergelijking: BenQ W1500 vs BenQ W1070

Ik kan vrij kort zijn,... Beide projectors zijn qua basis hetzelfde. De W1500 heeft alleen betere onderdelen en presteert daardoor ook beter. Is dit prijsverschil het waard? Dit kan alleen jijzelf bepalen. Zelf vind ik dit het zeker waard. Voor dit extra geld krijg je:
-Betere Lens en dus scherper beeld met zichtbaar meer diepte.
-Meer lichtopbrengst.
-Frame Interpolatie, ook tijdens 3D.
-Draadloos HDMI.
-1x 3D Bril.
-Mooie tas.
-Bij de W1500 krijg je 3 jaar garantie op basis van Pick-up Repair and Return, waarbij je het eerste jaar ook nog een vervangend leentoestel krijgt, zodat je niet zonder zit, terwijl de BenQ W1070 maar 2 jaar garantie heeft met alleen het eerste jaar Pick-up Repair and Return.

Vergelijking: BenQ W1400 vs BenQ W1070

Ik kan vrij kort zijn,... Beide projectors zijn qua basis hetzelfde. De W1400 heeft alleen betere onderdelen en presteert daardoor ook beter. Is dit prijsverschil het waard? Dit kan alleen jijzelf bepalen. Zelf vind ik dit het zeker waard. Voor dit extra geld krijg je:
-Betere Lens en dus scherper beeld met zichtbaar meer diepte.
-Meer lichtopbrengst.
-Frame Interpolatie, ook tijdens 3D.
-1x 3D Bril.
-Mooie tas.
-Bij de W1400 krijg je 2 jaar garantie op basis van Pick-up Repair and Return, terwijl de BenQ W1070 2 jaar garantie heeft met alleen het eerste jaar Pick-up Repair and Return.

* Hiermee zit de BenQ W1400 meteen ook tussen de BenQ W1070 en BenQ W1500 in.

Vergelijk: BenQ W1500 vs Epson EH-TW6100W

De Epson EH-TW6100W is een mooi uitziende projector met veel pluspunten. Wil je veel lichtopbrengst dan kan hij dit met zijn Dynamic Mode ook zeker geven. Hierin blijft de Benq W1500 toch achter. Ook in Cinema en Natural Mode heeft de Epson meer lichtopbrengst, zowel in Eco als Normal Lamp-Mode. Ik heb hierom de Epson TW6100W daarom in Eco Mode gekalibreerd en vergeleken met de BenQ W1500 die in Normal Mode is gekalibreerd.

De Epson EH-TW6100W heeft een Iris aan boord die in gebruik meer diepte aan het beeld geeft dan zonder. Over het algemeen ziet de BenQ W1500 er toch dieper en scherper uit. Het beeld is zeker meer dynamischer dan dat van de Epson EH-TW6100W. DLP is nu eenmaal zeer dynamisch, vooral in de lichtere scenes.

De Epson EH-TW6100W heeft een 3x LCD systeem en dat is ten opzichte van een 1 Chip DLP altijd iets zachter door de convergentie van de 3 LCD panelen.

Ook ziet het zwart Niveau er op de BenQ W1500 beter uit. De Epson EH-TW6100W  heeft dan wel een Iris aan boord maar alleen in de meest donkere scene's zonder lichte onderwerpen (zodat de iris klein kan blijven) ziet het zwart er wat beter uit dan bij de BenQ W1500, maar het beeld wordt dan in het geheel ook meteen donkerder. Ik bedoel,... bij een donkere sterrenhemel zonder felle planeten is het zwart bij de Epson EH-TW6100W dieper, maar zijn de sterren ook meteen minder fel dan bij de BenQ W1500.  Je ziet in een gemiddelde Sci-Fi scene bv. dat de ruimteschepen met de BenQ W1500 feller zijn terwijl het zwart van het heelal nog net iets dieper blijft.

De BenQ W1500 heeft Frame Interpolatie aan boord in zowel 2D als 3D, de Epson EH-TW6100W heeft dit niet. Dit mis ik echt als ik naar de Epson kijk vooral bij Pans, helemaal bij het kijken van 3D.

De Epson EH-TW6100W heeft net als de BenQ W1500 speakers aan boord, maar die van de Epson EH-TW6100W klinken wel een stuk beter dan die van de BenQ W1500, zowel luider als voller.

De Epson EH-TW6100W heeft net als de BenQ W1500 Wireless HDMI ingebouwd, maar deze werkt wel nog beter. Deze Epson Wireless HDMI Transmitter heeft meteen een 5x HDMI Switcher ingebouwd die via de afstandsbediening te switchen is. Tevens heeft deze naast het Wireless HDMI Out ook een analoge HDMI Out. Hiermee is de transmitter wel ook meteen een stuk groter dan die van de BenQ W1500 die er uitziet als een grote USB Stick.

De BenQ W1500 heeft een Lens Shift wat de Epson EH-TW6100W mist. Dit is nog steeds zonde, gezien de oudere projectors van Epson dit wel gewoon hadden.

Heb je dus veel lichtopbrengst nodig en projecteer je graag met wat licht in de kamer dan is de Epson EH-TW6100W een echte lichtkanon. en misschien jouw keuze. Wil je een dynamisch beeld dan wordt het waarschijnlijk de BenQ W1500, die tevens met wat sfeerlicht ook erg goed uit de voeten kan.

  • Harderwater 50, 2993 DW Barendrecht
  • T 0180 85 33 91 - M 06 456 50 925
  • info@mediasluis.nl
NeverDull